Φορολογούνται τα κέρδη από το αθλητικό στοίχημα στην Ελλάδα

Τα φορολογικά ζητήματα που αφορούν τα κέρδη των παικτών από το αθλητικό στοίχημα αναλύονται στο νομό 4764/2020 και βρίσκονται πλέον σε πλήρη ισχύ. O συγκεκριμένος νόμος τροποποίησε κάποιες ασάφειες και αδικίες που υπήρχαν στο προηγούμενο καθεστώς φορολόγησης. Έτσι ο νέος νόμος αλλάζει τους φορολογικούς συντελεστές, διατυπώνοντας παράλληλα συγκεκριμένους ορισμούς όσον αφορά την έννοια του «δελτίου», για την οποία υπήρχαν πολλά παράπονα και ασάφειες στο παρελθόν.

Δώρο

Τι ισχύει σήμερα φορολογικά και οι αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν

Με τον προηγούμενο νόμο ο φόρος που καλείτο να πληρώσει ένας παίκτης του στοιχήματος υπολογιζόταν με βάση τις στήλες. Η μία αλλαγή που ισχύει πλέον κάνει λόγο για «δελτίο» και όχι για στήλες. Έτσι, λοιπόν, ως «δελτίο» μπορούμε να προσδιορίσουμε ένα ή και περισσότερα στοιχήματα, τα οποία υποβάλλονται από τον παίκτη την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αλλαγή, καθώς το προηγούμενο καθεστώς ήταν πολύ συγκεχυμένο και προκαλούσε προβλήματα.

Η δεύτερη αλλαγή που ισχύει στον νέο νόμο αφορά τους φορολογικούς συντελεστές. Πιο συγκεκριμένα, πλέον παρότι τα ποσοστά φορολόγησης δεν αλλάζουν, προβλέπονται τέσσερις διαφορετικές κλίμακες:

  • Για κέρδη έως 100 ευρώ ο παίκτης δεν χρειάζεται να πληρώσει καθόλου φορολογία.
  • Για κέρδη από 100 έως και 200 ευρώ η φορολογία είναι 2,5%.
  • Για κέρδη από 200 έως 500 ευρώ, ο συντελεστής φορολόγησης 5%.
  • Για κέρδη από 500 ευρώ και πάνω, το ποσοστό φορολόγησης διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,5%.

Τα παραπάνω δεδομένα ισχύουν αποκλειστικά για το αθλητικό στοίχημα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια, εδώ δεν υπάρχει πλέον η έννοια του δελτίου, αλλά της παικτικής συνεδρίας. Τα πρώτα 100 ευρώ κέρδος είναι κάθε φορά αφορολόγητα. Σε κάθε περίπτωση αφαιρούνται από την κλίμακα φορολόγησης. Πιο συγκεκριμένα έχουμε:

  • Για κέρδη έως και 500 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης είναι 15%, αφού αφαιρεθούν όμως τα 100 πρώτα ευρώ κέρδους από τον υπολογισμό αυτό.
  • Για κέρδη πάνω από 500 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης είναι 20%, αφού αφαιρεθούν και πάλι τα 100 πρώτα ευρώ κέρδους από τον υπολογισμό.

Πώς ακριβώς καταβάλει τη φορολογία ο παίκτης του στοιχήματος

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η φορολόγηση των κερδών στο αθλητικό στοίχημα και στα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια αφορά αποκλειστικά και μόνο τις νόμιμες στοιχηματικές ιστοσελίδες και τα νόμιμα online καζίνο. Δηλαδή, όλες αυτές τις ιστοσελίδες που έχουν εξασφαλίσει νόμιμη άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Εάν για κάποιο λόγο έχετε κέρδη από ιστοσελίδες που δεν θεωρούνται νόμιμες στην Ελλάδα, τότε θα έχετε πρόβλημα με τη δήλωση και με τη νομιμοποίηση των εσόδων σας αυτών. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να παίζετε στις ιστοσελίδες στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών που είναι νόμιμες και αδειοδοτημένες στην Ελλάδα. Υπάρχουν και άλλοι βέβαια λόγοι που αφορούν την ασφάλεια των χρημάτων και των προσωπικών σας δεδομένων κλπ.

Νίκη

Στην περίπτωση που έχετε λοιπόν κέρδη πού φορολογούνται, δεν προβλέπεται κάποια πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία για την οποία θα έχετε λόγους να ανησυχείτε. Δεν θα χρειαστεί καν να συμπληρώσετε κάποιο ποσό στη φορολογική σας δήλωση και να σπάσετε το κεφάλι σας για το πώς θα γίνει αυτό. Αντίθετα, οι ίδιες οι στοιχηματικές ιστοσελίδες στις οποίες παίζετε σας ενημερώνουν με κάποιο e-mail συνήθως για το ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλετε ως φόρο στην εφορία. Οι ίδιες παρακρατούν το ποσό αυτό και στη συνέχεια το καταβάλλουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Εσείς από τη δική σας πλευρά δεν χρειάζεται να κάνετε την οποιαδήποτε ενέργεια. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να ασχοληθείτε ποτέ με τη δήλωση των κερδών σας. Απλά, κάθε φορά που προκύπτει κάποιο μεγάλο κέρδος, θα ενημερώνεστε για το ποσό της παρακράτησης από την ίδια τη στοιχηματική ιστοσελίδα.

Πώς μπορώ να γλιτώσω χρήματα από τη φορολογία

Υπάρχει μία έξυπνη τακτική που μπορείτε να εφαρμόσετε για να πληρώσετε λιγότερη φορολογία. Αυτό ισχύει για τους παίκτες του στοιχήματος εκείνους οι οποίοι παίζουν μεγάλα ποσά και συνεπώς είναι πιο εύκολο να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Εάν για παράδειγμα ποντάρετε σε ένα δελτίο 50 ευρώ σε απόδοση 2,20 τότε θα περιμένετε να λάβετε 110 ευρώ κέρδος. Από αυτό το ποσό θα φορολογηθούν κανονικά τα 10 ευρώ και θα πληρώσετε ουσιαστικά 2,75 ευρώ φόρο. Το ποσό δεν είναι πολύ μεγάλο μεν, αλλά αντίστοιχα είναι και τα ποσά εκείνα που θα κληθείτε να θα πληρώσετε για τα μεγαλύτερα κέρδη που ενδεχομένως να έχετε.

Εάν από την άλλη πλευρά μοιράσετε το ποντάρισμά σας σε δυο δελτία, τότε δεν θα έχετε καμία φορολογία σε περίπτωση κέρδους. Θα πρέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση να στοιχηματίσετε ένα δελτίο με 25 ευρώ σε απόδοση 2,20 και ένα ακριβώς ίδιο δελτίο με το ίδιο ποσό στην ίδια απόδοση. Υπολογίζοντας το τελικό ποσό των κερδών σας, θα μπορείτε να υπολογίσετε σε πόσα δελτία θα ήταν καλύτερο να σπάσετε τα πονταρίσματα σας για να μην χρειαστεί να πληρώσετε φορολογία στο αθλητικό στοίχημα. Δεν είναι κάτι το παράνομο, είναι απλά κάτι το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε ο νόμος. Πείτε το εάν θέλετε ως ένα νομικό «παραθυράκι».

Που πάνε αυτά τα λεφτά της φορολογίας

Το μεγαλύτερο ποσό της φορολογίας την οποία πληρώνουν οι παίκτες αλλά και οι ίδιες οι στοιχηματικές ιστοσελίδες, πάνε φυσικά στα κρατικά ταμεία. Το ίδιο ισχύει με όλους τους φόρους τους οποίους επιβάλλει το ελληνικό δημόσιο με κάθε μορφή, είτε πρόκειται για φόρο εισοδήματος, για ΦΠΑ, για φορολόγηση κερδών από στοιχήματα κλπ.

Ο νόμος του 2020 προβλέπει επίσης πώς ένα μέρος των φορολογικών εσόδων του δημοσίου θα πηγαίνει για τη χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων της χώρας μας. Τα χρήματα αυτά θα στηρίξουν τόσο τον ερασιτεχνικό, όσο και τον επαγγελματικό αθλητισμό και συνεπώς είναι καλό το γεγονός πως ανακατευθύνονται στη πραγματική αγορά, σε έναν κύκλο που βοηθά οικονομικά τα σωματεία και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Οι στοιχηματικές ιστοσελίδες έχουν εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο γεγονός, έχοντας ως επιχείρημα πως ο συγκεκριμένος φόρος αποτελεί κρατική ενίσχυση, καθώς η στήριξη των ομάδων λόγω της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης αποτελεί στην ουσία επιβάρυνση υπέρ τρίτων.