Τι είναι οι στοιχηματικές αποδόσεις και ποιος ακριβώς τις προσδιορίζει

Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που οφείλει να γνωρίζει ένας παίκτης του στοιχήματος είναι το τι ακριβώς είναι οι στοιχηματικές αποδόσεις και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν. Η κατανόηση τους σε βάθους αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα επιτυχίας στο αθλητικό στοίχημα. Στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, πλην της Μεγάλης Βρετανίας, χρησιμοποιούμε τις δεκαδικές αποδόσεις. Οι Βρετανοί χρησιμοποιούν αντίστοιχα τις δικές τους αποδόσεις που είναι κλασματικές και υπάρχει και το αμερικάνικο σύστημα στοιχηματικών αποδόσεων που είναι ακόμα πιο περίεργο και για το οποίο δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια αναφορά. Θα μείνουμε εδώ στις στοιχηματικές αποδόσεις με δεκαδικούς αριθμούς που είναι αυτοί που χρησιμοποιούμε εμείς και γενικότερα αυτοί που είναι πιο εύκολοι στην κατανόηση.

Κερδίστε χρήματα

Οι στοιχηματικές ιστοσελίδες ορίζουν τις αποδόσεις

Οι στοιχηματικές ιστοσελίδες στις οποίες βρίσκετε σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ ή στο διαδίκτυο αντίστοιχα, προσδιορίζουν σε κάθε αγώνα τις στοιχηματικές αποδόσεις. Υπάρχει συγκεκριμένα μία ομάδα ειδικών, αλλά και εξειδικευμένο λογισμικό που βγάζει αυτές τις αποδόσεις. Στη συνέχεια, οι αποδόσεις αυτές θα παρατηρήσετε πως δεν παραμένουν σταθερές. Αντίθετα, όσο περνάει ο καιρός τις βλέπουμε να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν, κάτι το οποίο φαντάζει λίγο περίεργο για τους πιο αρχάριους. Τα πάντα έχουν την εξήγηση τους, όπως πρέπει παρακολουθήσετε παρακάτω.

Οι στοιχηματικές αποδόσεις αυτές που προσφέρουν οι στοιχηματικές ιστοσελίδες προκύπτουν από την εκτίμησή τους για το ποια είναι τα επίπεδα εκείνα στα οποία φαίνεται να είναι πιο δίκαια με βάση τα δεδομένα της αγοράς τα επίπεδα των στοιχηματικών αποδόσεων. Ωστόσο, από τις στοιχηματικές αποδόσεις αυτές έχει αφαιρεθεί ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 1-7% (ανάλογα με το κέρδος που επιδιώκει η κάθε ιστοσελίδα) που αφορά την γκανιότα. Δηλαδή, το ποσοστό του κέρδους που επιδιώκει να έχει μια στοιχηματική ιστοσελίδα, από οποιοδήποτε σημείο επιλέξει ο χρήστης. Για παράδειγμα μπορεί μια στοιχηματική ιστοσελίδα να έχει προσδιορίσει πως στον αγώνα Άρης - ΠΑΟΚ ιι σωστές αποδόσεις είναι 2,40 για τον άσο, 3,20 για την ισοπαλία και 1,90 για το διπλό, όμως αυτές θα είναι ακόμα μικρότερες, πχ. 2,35 / 3,15 / 1,80 καθώς η ιστοσελίδα στοιχήματος έχει αφαιρέσει το ποσοστό του κέρδους της.

Η κίνηση των αποδόσεων και γιατί συμβαίνει

Οι στοιχηματικές ιστοσελίδες προσδιορίζουν στην αρχή στα επίπεδα των αποδόσεων, όταν βγάζουν για πρώτη φορά έναν αγώνα στο κουπόνι. Στη συνέχεια, οι παίκτες αρχίζουν και στοιχηματίζουν στα διάφορα σημεία που αφορούν τον νικητή αλλά και τις υπόλοιπες στοιχηματικές αγορές. Παρότι υπάρχει κόσμος που πιστεύει πως οι στοιχηματικές ιστοσελίδες γνωρίζουν τους τελικούς νικητές (πράγμα το οποίο είναι αστείο να το υποστηρίζει κάνεις βέβαια), οι στοιχηματικές ιστοσελίδες δεν μπορούν να ξέρουν ποιος θα κερδίσει. Αυτό όμως που τους νοιάζει περισσότερο είναι ο στοιχηματικός τζίρος να απλωθεί όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα σε όλα τα διαθέσιμα σημεία ενός στοιχήματος, ώστε να έχουν κέρδος και στις τρεις πιθανές περιπτώσεις αποτελεσμάτων.

Όταν η στοιχηματική ιστοσελίδα βλέπει πως μεγάλα ποσά πηγαίνουν προς τον άσσο σε ένα στοιχηματικό αγώνα π.χ. που δίνει στον γηπεδούχο απόδοση 1,80 τότε αυτό δεν είναι καλό για το κέρδος της ιστοσελίδας. Σε περίπτωση που έρθει τελικά ο άσος, η στοιχηματική ιστοσελίδα θα βγει αρκετά χαμένη από το σημείο αυτό, πράγμα φυσικά το οποίο δεν θέλει. Η τακτική που θα ακολουθήσει θα είναι να αυξήσει τα επίπεδα για το Χ, το όποιο για παράδειγμα θα πάει από το 3,20 στο 3,50 και για το διπλό το οποίο θα πάει π.χ. από το 2,20 στο 2,60. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά ή σε κάποιες ώρες. Οι αποδόσεις του σας δίνουμε είναι φυσικά ενδεικτικές και δεν αφορούν κάποιο συγκεκριμένο αγώνα. Έτσι βλέπουμε κάποια σημεία να έχουν βελτιωμένες αποδόσεις καθώς περνά ο καιρός και κάποια άλλα να έχουν μειωμένες αποδόσεις σε σχέση με τις αρχικές τους.

Αρκετοί παίκτες χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τακτική των στοιχηματικών ιστοσελίδων προς όφελός τους. Εάν πιστεύουν πως το σημείο στο οποίο θέλουν να στοιχηματίσουν θα παρουσιάσει αύξηση της απόδοσης του, τότε δεν βιάζονται να στοιχηματίσουν. Στην αντίθετη περίπτωση, όσο πιο γρήγορα ποντάρουν, τόσο καλύτερη απόδοση θα έχουμε. Κάποιοι άλλοι παίκτες μπορεί να στοιχηματίσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο πχ, στον άσσο σε μία υψηλή απόδοση και στη συνέχεια όταν δουν πως η απόδοση του άσου υποχωρεί και αντίστοιχα αυξάνονται σημαντικά οι αποδόσεις του Χ ή του διπλού, να ποντάρει στο Χ ή στο διπλό με νέα στοιχήματα, προκειμένου να υπάρξει σίγουρο κέρδος. Αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλές περιπτώσεις και είναι κάτι που κάνουν οι πιο έμπειροι παίκτες του αθλητικού στοιχήματος.

Μία τακτική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βρείτε καλές στοιχηματικές αποδόσεις

Ένας καλός τρόπος για να βρείτε καλές στοιχηματικές αποδόσεις σε αγώνες που να συμφέρουν είναι αυτός που θα σας προτείνουμε παρακάτω. Προσπαθήστε να βρείτε τους αγώνες της ημέρας, τα πρωταθλήματα που σας ενδιαφέρουν και σημειώστε τους σε ένα χαρτί ή στον υπολογιστή σας, χωρίς όμως να δείτε τις αποδόσεις των στοιχηματικών ιστοσελίδων. Ξεχωρίστε κάποιους αγώνες στους οποίους γνωρίζετε καλύτερα και υπό κανονικές συνθήκες θα στοιχηματίζατε σε αυτούς.

Στοιχηματίστε-κερδίστε

Τώρα, χωρίς να δείτε τις στοιχηματικές αποδόσεις που προσφέρουν οι στοιχηματικές ιστοσελίδες, προσπαθήστε να ορίσετε εσείς τα επίπεδα των αποδόσεων. Αφήστε την ισοπαλία και ασχοληθείτε κυρίως με τη νίκη των γηπεδούχων και τη νίκη των φιλοξενούμενων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ποιες πιστεύετε πως είναι οι σωστές στοιχηματικές αποδόσεις για τα σημεία αυτά; Η εκτίμηση θα γίνει με βάση τις γνώσεις που έχετε για τις ομάδες και τα πρωταθλήματα και τα όσα έχετε διαβάσει το προηγούμενο διάστημα γι’ αυτές.

Αφού σημειώσετε τις στοιχηματικές αποδόσεις, στη συνέχεια αναζητήστε τις καλύτερες στοιχηματικές αποδόσεις που προσφέρουν οι στοιχηματικές εταιρίες στα ίδια ακριβώς σημεία. Σε κάποιες περιπτώσεις θα διαπιστώσετε πως οι αποδόσεις που έχετε δώσει εσείς βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτές που έχουν δώσει αντίστοιχα οι στοιχηματικές ιστοσελίδα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θα δείτε πως οι αποδόσεις σας είναι είτε μεγαλύτερες, είτε μικρότερες από αυτές που προσφέρουν αντίστοιχα οι ιστοσελίδες στοιχήματος.

Αξίζει εδώ να κυκλώσετε τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες οι στοιχηματικές αποδόσεις που προσφέρουν οι στοιχηματικές ιστοσελίδες είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχετε εκτιμήσει εσείς πως τα ήταν οι σωστές. Αυτά είναι τα σημεία που ενδεχομένως θα ήταν καλύτερο να στοιχηματίσετε, καθώς έχουν το λεγόμενο “value”. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση να έχετε πέσει έξω στις εκτιμήσεις σας, αλλά και πάλι αυτή αποτελεί μία πολύ καλή μέθοδο για να βρίσκεται αγώνες που σύμφωνα με τις δικές σας επιλογές και τα κριτήρια αξίζει να στοιχηματίσετε.