0 LIVE

Το Sportsland στο… στρατόπεδο της Εθνικής ομάδας

αμεα

Η Εθνική Ομάδα ατόμων με αναπηρίες προετοιμάζεται για το παγκόσμιο τουρνουά πινγκ-πονγκ, που θα διεξαχθεί στην Ρουμανία. Μία διοργάνωση που έχει μεγάλο κίνητρο για τα παιδιά και φυσικά τους προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, μιας και όλοι τους είναι νέοι αθλητές. Το Sportsland βρέθηκε στο… «αρχηγείο» της Εθνικής,  στις εγκαταστάσεις  του Π.Α.Σ.Κ.Α, όπου και πραγματοποιήθηκε η προετοιμασία. Μιλήσαμε με τον αρχηγό της αποστολής Λευτέρη Μαύρη, δύο μέλη της, καθώς  και τους προπονητές και τον ψυχολόγο που παρακολούθησε τους αθλητές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Λευτέρης Μαύρης

Ο Λευτέρης είναι δεκαεννιά χρονών. Προπονείται στην Πάτρα εδώ και τρία χρόνια, ενώ είναι το πρώτο τουρνουά στο οποίο συμμετέχει στο εξωτερικό, στο οποίο μάλιστα χρίστηκε αρχηγός.

Λευτέρη είναι η πρώτη φορά που συμμετέχεις σε camp της Εθνικής ΑMEΑ ποιες είναι οι εντυπώσεις σου;

« Είμαι πολύ ευχαριστημένος  από το κλίμα που επικρατεί στις προπονήσεις. Η προετοιμασία συμπεριλαμβάνει διπλές προπονήσεις σε καθημερινή βάση. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος επίσης, επειδή είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχω σε παγκόσμιο τουρνουά».

Πώς αισθάνεσαι που χρίστηκες αρχηγός  και ποια είναι τα καθήκοντά σου; 

« Το γεγονός ότι επιλέχθηκα ως αρχηγός από τους συμπαίκτες μου, μου προξενεί σαφώς  άγχος εξαιτίας των ευθυνών που καλούμαι να αναλάβω. Παρόλο αυτά, το άγχος μου μετριάζεται λόγω της καλής συνεργασίας και της καλής διοργάνωσης.  Πιο πολύ με ευχαριστεί ότι με επέλεξαν οι συμπαίκτες μου γιατί αυτό  δείχνει ότι με  εμπιστεύονται και με εκτιμούν.  Όσον αφορά τα καθήκοντά μου, ο ρόλος του αρχηγού είναι να επικοινωνεί στους συμπαίκτες του τις οδηγίες του  προπονητή».

«Ποιοι είναι οι στόχοι σου στο Παγκόσμιο τουρνουά της Ρουμανίας;

Λ: Στόχος μου είναι αρχικά να συλλέξω εμπειρίες  τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και σε προσωπικό, καθώς  είναι το πρώτο ταξίδι μου στο εξωτερικό. Σε ένα δεύτερο επίπεδο η επιθυμία μου είναι να πραγματοποιήσω καλές εμφανίσεις».

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι;

«Να εξελίσσομαι σαν αθλητής τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε ηθικό. Να συνεχίσω να συμμετέχω στα camp της εθνικής και να αποκτήσω όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες».

Φωτεινή Μπούσιου

Η Φωτεινή είναι η μοναδική γυναίκα στην Εθνική. Προπονείται τα τελευταία πέντε χρόνια και έχει πάρει μέρος σε άλλα τουρνουά του εξωτερικού.

Φωτεινή έχεις συμμετάσχει στο παρελθόν και σε άλλα τουρνουά του εξωτερικού.  Ποια είναι τα συναισθήματά σου για το επικείμενο τουρνουά στην Ρουμανία;

« Ασχολούμαι με το άθλημα από το 2011. Έχω συμμετάσχει σε τουρνουά στην Γαλλία, την Ιταλία ,την Ισπανία και πρόσφατα στην Σλοβακία. Η εμπειρία αυτή μου επιτρέπει να διαχειρίζομαι το άγχος μου και προς το παρόν είμαι ήρεμη».

Ποιες είναι οι εντυπώσεις του σου από την προετοιμασία αυτή την φορά;

« Η προετοιμασία κύλησε ομαλά. Είναι φυσιολογικό όταν πολλά άτομα καλούνται να συνυπάρξουν θα δημιουργηθούν κατά καιρούς εντάσεις. Ωστόσο, θεωρώ ότι έχουμε ωριμάσει σαν ομάδα. Έχουμε θέσει ένα πλαίσιο το οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε. Οπότε αφήσαμε πίσω τα λάθη του παρελθόντος και η συνεργασία μας ήταν παραγωγική».

Πώς αισθάνεσαι που είσαι η μόνη γυναίκα της αποστολής;

«Στον αθλητισμό έχεις συγκεκριμένους σκοπούς, επομένως τα υπόλοιπα παραμερίζονται. Εξάλλου, οι συμπαίκτες μου συχνά με φωνάζουν Φώτη…! Θα ήθελα να υπήρχε ακόμα κάποια αθλήτρια στην αποστολή, κοντά στην ηλικία μου για να έχω κάποια κοινά πράγματα να μοιραστώ».

Πού επικεντρώνεσαι αγωνιστικά;

« Kάθε χρόνο θέλω να είμαι καλύτερη από τον προηγούμενο. Με αυτό το τουρνουά ολοκληρώνεται ο κύκλος προετοιμασίας  που έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2015. Επιπλέον θεωρώ σημαντικό να εξελίσσομαι συναισθηματικά και σε συνάρτηση με την αθλητική μου επίδοση».

Ποια είναι η γνώμη σου για τον Λευτέρη Μαύρη ως αρχηγό της αποστολής;

«Ήμουν σε αυτούς που τον ψήφισαν. Έχουμε κοινές προπονήσεις στην Πάτρα τον τελευταίο χρόνο. Θεωρώ ότι έχει ένα αψεγάδιαστο χαρακτήρα και κρίση ώριμου ανθρώπου παρά τα δεκαεννιά του χρόνια».

Χρήστος Στάμου

Ο Χρήστος  είναι σαράντα οχτώ  χρονών, ενώ κάνει πρωταθλητισμό τα τελευταία πέντε. Στην Ρουμανία στοχεύει σε ένα δεύτερο μετάλλιο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το τουρνουά της Ρουμανίας;

«Κάνω πρωταθλητισμό τα τελευταία  πέντε χρόνια. Επομένως, έχω υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό μου. Είμαι σε μία πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση. Έχω διακριθεί στο παρελθόν σε διοργανώσεις του εξωτερικού κερδίζοντας μάλιστα ένα μετάλλιο. Θέλω να επιστρέψω από το τουρνουά της Ρουμανίας με ακόμη ένα μετάλλιο».

Ποια είναι η γνώμη σας  για τον αρχηγό της αποστολής;

«O Λευτέρης είναι στη δική μου ομάδα και πιστεύω ότι εγώ τον ανακάλυψα όταν έπαιζε στην Πάτρα. Χαίρει συνολικής εκτίμησης».

Xρόνης Πολίτσης

Ο Χρόνης Πολίτσης είναι πρώην αθλητής και προπονητής της Εθνικής τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ στόχος του είναι να κάνει γνωστό το άθλημα στην Ελλάδα.

Τι περιμένουμε και τι προσδοκάμε από το Παγκόσμιο τουρνουά στη Ρουμανία;

«Είναι το τελευταίο τουρνουά της σεζόν, η οποία ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2015.  Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε τουρνουά με ολοκληρωμένη εθνική ομάδα. Από την μία, είναι σημαντικό για ορισμένους νέους αθλητές, οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά και θα  περάσουν το classification, να αποκτήσουν εμπειρίες και να ενταχθούν στην ομάδα. Από την άλλη, αποτελεί καλή ευκαιρία για τους παλαιότερους αθλητές να βελτιώσουν τη θέση τους στη γενική κατάταξη. Πάνω από όλα πιο σημαντικό για μένα είναι σαν εθνική ομάδα να έχουμε μία καλή παρουσία στο οργανωτικό κομμάτι και την ηθική ικανοποίηση ότι παίρνουμε μέρος επειδή το διεκδικήσαμε και το αξίζουμε. Σκοπός είναι να ευχαριστηθούμε τα παιχνίδια και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Παρατηρείται ότι τον τελευταίο καιρό οι διεθνείς αθλητές παίρνουν πολλές εμπειρίες στο εξωτερικό. Πόσο δύσκολο είναι τη σημερινή εποχή αυτό και πόσο θα βοηθήσει τους αθλητές;

«Eίναι πάρα πολύ δύσκολο. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στην χώρα μας. Μάλιστα είχα κάνει μία παρουσίαση στην Ομοσπονδία για το γεγονός ότι εμείς πάμε σε αποστολές και αντιμετωπίζουμε χώρες, οι οποίες έχουν τουλάχιστον σε είκοσι τουρνουά συμμετοχή, ενώ εμείς συμμετέχουμε με αθλητές που έχουν πάρει μέρος σε ένα ή δυο τουρνουά. Τα τελευταία δύο χρόνια, για να καλύψουμε αυτό το κομμάτι, οι αθλητές μου βοήθησαν στο να βρούμε χορηγούς. Αναμφίβολα, οι εμπειρίες που οι αθλητές αποκομίζουν από τα τουρνουά είναι πολύ ωφέλιμες. Παρόλο αυτά αξίζει να αναφερθεί ότι η Ομοσπονδία έχει βοηθήσει με όλα της τα μέσα. Απόδειξη ότι αυτή τη στιγμή στέλνει μία αποστολή με μία πλήρης εθνική ομάδα».

Εχετε δώσει μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα, με στόχο το μακρινό 2020 και τους Παραολυμπιακούς στο Τόκυο. Με δεδομένο ότι έχουμε πολύ νέους αθλητές, Πιστεύεις ότι μπορούμε να τους πετύχουμε;

«Οι Παραολυμπιακοί αγώνες του Τόκυο ήταν, από όταν υπέγραψα στην Ομοσπονδία, ο βασικός μου στόχος. Από το τουρνουά της Ρουμανίας προσδοκούμε ότι θα μας δώσει ένα ακόμα έναυσμα προκειμένου να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Θεωρώ ότι έχουμε ένα υλικό, το οποίο έχει τα εφόδια να πρωταγωνιστήσει όχι μόνο στο Τόκυο αλλά και σε βάθος χρόνου».

Το επίπεδο των ΑμεΑ στο πινγκ πονγκ ολοένα και μεγαλώνει κι αυτό φαίνεται και στη μεγάλη συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ποιο είναι το όραμά σου; Υπάρχει περίπτωση να δούμε και διασυλλογικό πρωτάθλημα ΑΜΕΑ;

«Ο σχεδιασμός μας βασίζεται στην προώθηση νέων αθλητών, ώστε να υπάρξει εξαρχής η καθοδήγηση και οι κατάλληλες βάσεις ανάπτυξης του αθλήματος. Η διάκριση στους Παραολυμπιακούς θα ήταν σίγουρα ένα μεγάλο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι συνάδελφοι προπονητές στο εξωτερικό, στο τελευταίο πανευρωπαϊκό,  παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, τόνισαν την καλή μας απόδοση, καθώς στη κατηγορία ΤΤ 6 ανδρών , συμμετείχαμε με με την ποιο νεαρή ομάδα του πανευρωπαϊκού και αφήσαμε πολύ καλές εντυπώσεις  για  μία χώρα με μηδαμινές υποδομές στο συγκεκριμένο τομέα» .

Ποια είναι η γνώμη σου για τον αρχηγό της αποστολής;

« Δε με ενδιαφέρει να προωθήσω απαραίτητα τον καλύτερο αθλητή, αλλά εκείνον που έχει τις επικοινωνιακές και οργανωτικές ικανότητες του αρχηγού και θεωρώ ότι ο Λευτερης έχει αυτά τα προσόντα».

 

Μιχάλης Κατσικαδέλης

Τι περιμένουμε και τι προσδοκούμε από το Παγκόσμιο στη Ρουμανία;

«Το Παγκόσμιο τουρνουά στη Ρουμανία αποτελεί ένα τεστ ενταγμένο στον ετήσιο προγραμματισμό των Μουχθή, Χατζηκυριάκο και Μπούσιου ενώ για τον Μαύρη και Τέλογλου μια καλή ευκαιρία να δουν το επίπεδο των αθλητών των κατηγοριών τους. Αντίστοιχα και για τον Στάμου είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αγωνισθεί απέναντι σε υψηλού επιπέδου αθλητές ώστε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και να ενταχθεί στην ειδική προετοιμασία των Εθνικών ομάδων. Περιμένουμε καλά πλασαρίσματα των έμπειρων αθλητών-τριων».

Οι συνεχόμενες εμφανίσεις των Ελλήνων αθλητών στο εξωτερικό είναι απαραίτητη και πόσο στοίχισε η ακύρωση του διεθνές πρωταθλήματος στην Αλεξανδρούπολη;

«Η συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες όταν συνοδεύεται από αντίστοιχη προπονητική υποστήριξη και σχεδιασμό θεωρείται απαραίτητη για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους. Ωστόσο, η οικονομική στενότητα δυσκολεύει πολύ αυτού του είδους τις συμμετοχές. Είναι παρήγορο ότι υπάρχει βοήθεια από προσωπικούς σπόνσορες καθώς και την  ΕΑΟΜ ΑμεΑ (ομοσπονδία) , κάτι που διευκολύνει τις προσπάθειες των αθλητών-τριων. Θα πρέπει βέβαια να πω ότι η ακύρωση του Διεθνές Ανοικτού Πρωταθλήματος Αλεξανδρούπολης ήταν ένα πλήγμα στον προπονητικό και οικονομικό σχεδιασμό των αθλητών-τριων κάτι που τους αναγκάζει τώρα να πάνε στη Ρουμανία με υπερδιπλάσιο κόστος».

Στόχος του προπονητικού τιμ είναι η πρόκριση σε Παραολυμπιακούς Αγώνες;

«Κανένας προπονητής δεν επενδύει σε υψηλούς στόχους αν δεν υπάρχει το κατάλληλο έρεισμα. Στην περίπτωση του Μουχθή θεωρώ ότι ήμασταν έτοιμοι και για το Ριο, ωστόσο δεν κατάφερε να είναι μέσα στην Ολυμπιακή αποστολή. Προφανώς και οι στόχοι μας έχουν ως κορύφωση το Τόκιο όμως ο τετραετής κύκλος που θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Ριο είναι μακρύς και ανηφορικός και συνάμα πρόκληση. Αν τα παιδιά συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό και υποστηριχτούν κατάλληλα, νομίζω ότι στο Τόκιο θα πάμε με παραπάνω από έναν αθλητή-τρια».

Το επίπεδο των ΑμεΑ στο πινγκ πονγκ ολοένα και μεγαλώνει κι αυτό φαίνεται και στη μεγάλη συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ποιο είναι το όραμά σας; Υπάρχει περίπτωση να δούμε και διασυλλογικό πρωτάθλημα ΑμεΑ;

«Το όραμά μας είναι να υπάρχει η δυνατότητα στους αθλητές-τριες ΑμεΑ να αγωνίζονται όσο περισσότερο μπορούν. Αυτό σημαίνει να αρθούν οι περιορισμοί της συμμετοχής στα πρωταθλήματα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. , να πραγματοποιηθούν ανοικτά πρωταθλήματα ΑμεΑ αλλά και διασυλλογικό πρωτάθλημα».

 

Νίκος Μαγιόγλου

O Nίκος Μαγιόγλου είναι απόφοιτος του Παντείου πανεπιστημίου στο τμήμα της ψυχολογίας και συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Ομοσπονδία.

Ποια ήταν η δική σου συμβολή, ως ψυχολόγος, στο camp της Εθνικής Ομάδας;

“Ο ρόλος μου ήταν να κατασκευάσω κάποια ερωτηματολόγια, προκειμένου να μπορέσω να μετρήσω σημαντικούς παράγοντες, όπως το άγχος των αθλητών. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με το προπονητή και τη προσωπική του αξιολόγηση μέσω της παρατήρησης των προπονήσεων να μπορέσω να διενεργήσω συνεντεύξεις με όλους τους αθλητές. Η καταγραφή και η αξιολόγηση των αθλητών μέσω ερωτηματολογίων είναι μια μέθοδος που θα ήταν χρήσιμη να εφαρμοστεί και σε επόμενες προετοιμασίες της Εθνικής Ομάδας, ώστε να μπορούμε να σχηματίσουμε μια εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι συμπεριφορές και οι στάσεις των αθλητών απέναντι σε σημαντικές παραμέτρους της αθλητικής επίδοσης”.

Βρισκόμαστε στο τέλος της σεζόν, υπάρχουν προσδοκίες από τους αθλητές, απομένει το σημαντικό Τουρνουά στη Ρουμανία. Από ψυχολογικής άποψης, τι είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο τους αθλητές;

«Το σημαντικότερο από όλα είναι το άγχος, το οποίο εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, καθώς και πριν τους αγώνες  και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι προσδοκίες των αθλητών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα επίπεδα άγχους των αθλητών, επηρεάζοντας άμεσα την αθλητική τους επίδοση. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις ατομικές προσδοκίες  και όχι τόσο στις κοινωνικές».


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small