0 LIVE

Πολυχρονίδης: «Έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε ψηλά την ελληνική σημαία»

Πολυχρονίδης

Έτοιμος να ζήσει μια μοναδική στιγμή στην αθλητική καριέρα του είναι ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, μετά την επιλογή του από την Ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής να είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (7-18 Σεπτεμβρίου). Οικονομολόγος στο επάγγελμα, ο Πολυχρονίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα ζευγάρια ΒC3 μπότσια (μαζί με τους Νίκο Πανανό και Μαρία Ελένη Κορδαλή) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και το ασημένιο μετάλλιο στο ατομικό BC3 στο Πεκίνο το 2008. Πλέον στοχεύει στο τρίτο σερί Παραολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του, το οποίο, όπως εξομολογήθηκε στο Πρακτορείο Sport, θα ήθελε να είναι… διπλό, δηλαδή τόσο στα ζευγάρια όσο και στο ατομικό.

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης μίλησε στο «ΠS» για την τιμή που του έγινε από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, για τις θυσίες και τη σκληρή δουλειά που προηγήθηκαν της εξασφάλισης του «εισιτηρίου» για το Ρίο, στα μετάλλια που κατέκτησε η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά και στο… οξυγόνο που πρόσφεραν οι χορηγοί στον δρόμο για την Βραζιλία.

«Είναι η μέγιστη τιμή που μπορεί να έχει ένας αθλητής. Να κρατάει τη σημαία της πατρίδας του και να οδηγεί στο στάδιο την υπόλοιπη ελληνική αποστολή. Ταυτόχρονα δείχνει και την αναγνώριση της προσπάθειας και των θυσιών που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Σίγουρα θα είναι μια εμπειρία ζωής και φαντάζομαι ότι τα αισθήματα που θα νιώσω κρατώντας την ελληνική σημαία, θα είναι απερίγραπτα» δήλωσε ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο οποίος μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς και πολλών θυσιών μάζεψε τους απαιτούμενους βαθμούς, προκειμένου να δώσει το «παρών» και στο Ρίο.

«Ήταν μια τετραετία πολλών θυσιών και σκληρού ανταγωνισμού απέναντι σε αθλητές που ήθελαν ακριβώς ό,τι κι εγώ. Να βρεθούν στο Ρίο. Προκρίθηκαν οι οκτώ καλύτερες χώρες του κόσμου, μέσα στις οποίες ήμασταν κι εμείς. Ένας μοναδικός άθλος, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πήραμε την πρόκριση μεταξύ 40 χωρών. Ήταν μια τετραετία εξαιρετικά επίπονη, αλλά με πολλές και σπουδαίες διακρίσεις. Κερδίσαμε τέσσερα διεθνή μετάλλια, δύο εκ των οποίων χρυσά, σε ατομικό και ζευγάρια. Η πορεία που είχαμε, μας κάνει πολύ αισιόδοξους. Δουλέψαμε σκληρά όσο ποτέ άλλοτε, τουλάχιστον τα 16 χρόνια που ασχολούμαι με το μπότσια. Και τώρα ήρθε η ώρα να εκπληρώσω το στόχο μου. Έναν δύσκολο στόχο, που όμως ξέρω ότι είναι μέσα στις δυνατότητές μου. Να βρεθώ στο βάθρο των νικητών τόσο στα ζευγάρια όσο και στο ατομικό BC3. Να σηκώσω την ελληνική σημαία στην κορυφή δύο φορές» τόνισε ο κάτοχος δύο μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης αναφέρθηκε και στα ζευγάρια BC3 και στη συνεργασία που έχει με τους Νίκο Πανανό και Άννα Ντέντα. «Θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλή χημεία ως ομάδα. Είμαστε πολύ δυνατοί. Κατεβαίνουμε στο Ρίο με την δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που «κλειδώσαμε» την πρόκριση. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να επαναλάβουμε ό,τι και στο Λονδίνο, δηλαδή να βρεθούμε στην κορυφή».

Πριν από λίγα 24ωρα «έπεσε η αυλαία» των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου η Ελλάδα έφτασε στην κατάκτηση έξι μεταλλίων. Για τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη, η πορεία του ελληνικού αθλητισμού στο Ρίο «με εμψυχώνει και μου δίνει δύναμη για να φτάσω στην κορυφή. Να δώσω συνέχεια στην καλή δουλειά που έγινε στο Ρίο από τους Έλληνες αθλητές και φυσικά συνέχεια στον ελληνικό απολογισμό μεταλλίων. Ο ελληνικός αθλητισμός στο Ρίο επιτέλους επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο και είναι απερίγραπτα τα συναισθήματα χαράς που ένιωσα. Τώρα κι εμείς έχουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε ψηλά την ελληνική σημαία».

Πόσο μεγάλη όμως είναι η ευθύνη να οδηγεί την ελληνική ομάδα στην τελετή έναρξης; «Τεράστια. Όλα τα φώτα πέφτουν πάνω σου και πρέπει να αποδείξεις ότι δεν επιλέχθηκες τυχαία για τη θέση αυτή. Ότι ήσουν ο κορυφαίος και ότι παραμένεις στην κορυφή. Αυτός είναι ο στόχος μου. Η κορυφή και τίποτα λιγότερο».

Το ταξίδι στο Λονδίνο έγινε με χρήματα της… τελευταίας στιγμής, όμως στο Ρίο οι χορηγοί, με πρώτο και καλύτερο τον ΟΠΑΠ, λειτούργησαν θετικά στην ψυχολογία των αθλητών, ώστε να διεκδικήσουν με μεγαλύτερη άνεση την πρόκριση. «Θεωρώ ότι το χορηγικό πρόγραμμα της Παραολυμπιακής Επιτροπής ήταν άψογο και πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους τους χορηγούς μας. Από τον μεγαλύτερο μέχρι και και τον μικρότερο. Πλέον δεν υπάρχει απαραίτητη στήριξη από την Πολιτεία και η ιδιωτική πρωτοβουλία αποτελεί το «οξυγόνο» μας. Μας δόθηκε η ευκαιρία αυτήν την τετραετία, να πάμε στις διοργανώσεις που απαιτούνταν για να συγκεντρώσουμε βαθμούς απαραίτητους για την παρουσία μας στο Ρίο, με το βλέμμα πάντα στο Ρίο και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Με τη στήριξη των χορηγών μας καταφέραμε να πάρουμε σημαντικές διακρίσεις και προκρίσεις για την Βραζιλία. Στέλνουμε μια μεγάλη ομάδα, μια δυνατή ομάδα στην Βραζιλία, που στοχεύει σε συγκομιδή μεταλλίων μεγαλύτερη από αυτήν που είχαμε στο Λονδίνο. Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό στόχο, που με τη βοήθεια του Θεού και της τύχης θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε».

Τι γίνεται όμως με την επόμενη ημέρα από το Ρίο; «Από τη στιγμή που η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να μας στηρίξει στον βαθμό που θα θέλαμε, θα πρέπει να στηριχθούμε και πάλι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή τους χορηγούς μας. Με τη βοήθειά τους είμαι πεπεισμένος πως δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Με σταθερά βήματα και χωρίς υπερβολές θα λειτουργήσουμε όπως κι αυτήν την τετραετία. Τους θέλουμε δίπλα μας, στο πλευρό μας, ώστε να μας βοηθήσουν στο σημαντικότερο κομμάτι, αυτό της ψυχολογίας. Γιατί με καλή ψυχολογία μπορεί να κάνεις θαύματα, σε όλα τα επίπεδα. Και η καλή ψυχολογία στον αθλητισμό είναι το Α και το Ω».

Πηγή: Πρακτορείο Sport


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small