0 LIVE

Ακυρώθηκαν οι εκλογές της ΕΟΕ

Καπράλος Κολυμπάδης

Ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ως μη νόμιμες, οι εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) τον περασμένο Φεβρουάριο και ανέδειξαν νέο προεδρείο (πρόεδρος ο Σπύρος Καπράλος, γενικός γραμματέας ο Μανωλης Κολυμπάδης).

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 13 εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών και ζητούσαν να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών (6.2.2017) στην  ΕΟΕ. Μεταξύ των 13 είναι οι Ισίδωρος Κούβελος, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Γιάννης Σγουρός και Πέτρος Συναδινός.

Όπως ανέφεραν οι 13 Ομοσπονδίες στην αίτηση ακύρωσης, υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου ήταν ο Ισίδωρος Κούβελος και ο Σπύρος Καπράλος και οι αρχαιρεσίες ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν την 6η Φεβρουαρίου 2017, αλλά λόγω νοσηλείας του κ. Κούβελου σε νοσοκομείο, πάρθηκε η απόφαση να αναβληθούν και να οριστεί άλλη, νέα ημερομηνία. Για το σκοπό αυτό στάλθηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα που ανέφεραν ότι οι αρχαιρεσίες αναβάλλονται.

Όμως, την ημέρα που είχαν προγραμματιστεί οι αρχαιρεσίες, 14 από τους 27  εκπροσώπους των Ομοσπονδιών προσήλθαν και διενήργησαν εκλογές, ανέδειξαν πρόεδρο και συγκρότησαν την Ολομέλεια σε σώμα.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τους 13, συγκροτήθηκε σε σώμα η ΕΟΕ,  εκλέχθηκαν οι πρόεδροι των άλλων οργάνων (Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κλπ) και συγκροτήθηκε σε σώμα και η εκτελεστική επιτροπή.

Σήμερα, η επταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με την υπ΄ αρθμ. 1881/2017 απόφασή της (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητής, ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Ποταμιάς) έκρινε μη νόμιμες τις εκλογές και ακύρωσε το πρακτικό εκλογής της Ολομέλειας της ΕΟΕ με το οποίο αναδείχθηκε το νέο προεδρείο.

Στην απόφαση του ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι «ο κ. Νικολάου στον οποίο ανατέθηκε η προεδρία της επίμαχης εκλογικής συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΕΟΕ και ο οποίος είχε απευθύνει την σχετική πρόσκληση στα μέλη της, αποφάσισε την αναβολή της συνεδρίασης πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης αυτής, κατ΄  εντολή δε αυτού εστάλη προς ενημέρωση των μελών της ΕΟΕ το από 6.2.2017 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την γραμματεία της ΕΟΕ, με συνέπεια ορισμένα από τα μέλη να μη  παραστούν στην επίμαχη συνεδρίαση» και συνεχίζει:

«Άλλωστε, ο κ. Νικολάου δεν κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παράγραφος 2 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, αλλά όπως δήλωσε, απλώς παρέστη για να ενημερώσει για την αναβολή της».

Τελικά, το Γ΄  Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη συνεδρίαση «δεν ήταν νόμιμη» και πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση των προσφευγόντων, να ακυρωθούν τα από 6.2.2017 πρακτικά εκλογής για την ανάδειξη των οργάνων της ΕΟΕ και «να αναπεμφθεί η υπόθεση στην ΕΟΕ προκειμένου να επαναλάβει σε νόμιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας τη διαδικασία εκλογής».

Την ίδια στιγμή, άλλο Τμήμα του ΣτΕ, το Δ΄ με την υπ΄ αριθμ. 1880/2017 απόφασή του (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνοπούλος και εισηγήτρια η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) κατάργησε τη δίκη που είχε ανοίξει η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και Κληροδοτημάτων κατά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και Κληροδοτημάτων ζητούσε την ακύρωση του μητρώου φορέων γενικής κυβέρνησης κατά το μέρος εκείνο στο οποίο περιλήφθηκε σε αυτό.

Από το ΣτΕ η δίκη καταργήθηκε καθώς υπήρξε νεώτερο μητρώο και η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και Κληροδοτημάτων δεν επικαλέστηκε ιδιαίτερο έννομο συμφέρον που να δικαιολογεί τη συνέχιση της δίκης για το προηγούμενο μητρώο.
Γερόλυμπος: «Με την απόφαση του ΣτΕ, ήρθε η ώρα να πληρώσουν αυτοί που έβλαψαν εμένα και το άθλημα που εκπροσωπώ»

«Με την απόφαση του ΣτΕ, ήρθε η ώρα να πληρώσουν αυτοί που έβλαψαν εμένα και το άθλημα που εκπροσωπώ». Ο Γιώργος Γερόλυμπος, εκλεγμένος εκπρόσωπος του καράτε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), αναφέρθηκε στη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ουσιαστικά ακυρώνει τις εκλογές της ΕΟΕ, αφήνοντας αιχμές κατά του Σπύρου Καπράλου.

«Στην επικοινωνία που είχα με τον Σπύρο Καπράλο, του έλεγα ότι από τη στιγμή που δεν μας καλείς ως άθλημα στην Ολομέλεια, παρανομείς. Του είπα ότι είμαι μέλος και θα έπρεπε να έχω την ευκαιρία να λαμβάνω μέρος στις αποφάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής», είπε ο κ. Γερόλυμπος, ο οποίος ισχυρίστηκε πως όλο αυτό το διάστημα έγινε στόχος… λάσπης από διάφορες πλευρές.

«Με λοιδωρούσαν, με στόχο να πλήξουν την προσωπικότητά μου. Η υπόθεση αυτή δεν είναι απλή. Έχει πολύ παρασκήνιο. Πλέον θα αναζητήσω μέσω νομικών, τις όποιες ευθύνες υπάρχουν απέναντι σε μένα και στο άθλημα που εκπροσωπώ. Γιατί πρέπει να δούμε ποιος έπαιρνε αποφάσεις, ποιες ήταν αυτές. Με τον αποκλεισμό από την Ολομέλεια, κάποιοι έβλαψαν το άθλημα κι εμένα προσωπικά».

Ο κ. Γερόλυμπος αναφέρθηκε και στο διεθνή αντίκτυπο της σημερινής απόφασης, λέγοντας ότι «η αρχαιότερη Ολυμπιακή Επιτροπή είναι ντροπή να παρουσιάζει τη σημερινή εικόνα. Τον περασμένο Ιανουάριο, δεν έπρεπε να γίνουν οι εκλογές με τον τρόπο που έγιναν. Έπρεπε να περιμένουν 2-3 ημέρες, οπότε το αποτέλεσμα να ήταν συνολικά αποδεκτό από τον κόσμο. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕ δεν είχε εκτεθεί, αφού σε επιστολή του διευκρίνιζε πως δεν αναγνωρίζει τη διοίκηση Καπράλου. Πλέον τα πάντα ξεκινούν από την αρχή. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό για να γίνουν εκλογές με κάθε νομιμότητα. Γιατί εκτός όλων των άλλων, το θέμα εκτός από νομικό είναι και ηθικό. Η διοίκηση Καπράλου ενεργούσε μη νόμιμα και αυτό με κάνει να θεωρώ ότι για λόγους ηθικής, κάποιοι δεν θα έπρεπε να βάλουν ξανά υποψηφιότητα. Το σημαντικότερο όλων από τη σημερινή απόφαση, είναι ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Η ελληνική δικαιοσύνη κρατάει όρθια τη χώρα μας».

 

Μπαλασόπουλος για απόφαση ΣτΕ: Δεκτή έγινε η προσφυγή των 13 ομοσπονδιών κατά της διοίκησης

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δημήτρης Μπαλασόπουλος, Νομικός Σύμβουλος των εκπροσώπων των 13 αθλητικών ομοσπονδιών που προσέφυγαν στο ΣτΕ για την ακύρωση της συγκρότησης σε σώμα της ΕΟΕ στις 6 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει, «με την υπ? αριθ. 1881/17 της 13/07/17 απόφαση του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε αποδεκτή την προσφυγή των 13 μελών της ΕΟΕ κατά της διαδικασίας συγκρότησης σε σώμα που έγινε την 6η Φεβρουαρίου, ακυρώνοντας τις εκλογές που διεξήχθησαν για όλες τις θέσεις διοίκησης της ΕΟΕ.

Το ΣτΕ με την απόφαση του αυτή δέχθηκε ότι:

1. η συνεδρίαση της Ολομέλειας της 6ης Φεβρουαρίου υπήρξε άκυρη, αφού έλαβε χώρα κατά παράβαση της ρητής απόφασης περί αναβολής της για λόγους ανωτέρας βίας, που είχε λάβει και είχε κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη της ΕΟΕ ο Λάμπης Νικολάου, Επίτιμο Μέλος της ΔΟΕ για την Ελλάδα και interim Πρόεδρος της ΕΟΕ.

2. η εκλογή, του Σπύρου Καπράλου στην θέση του Προέδρου της ΕΟΕ και των λοιπών προσώπων στις θέσεις που κατέλαβαν, κατά την παράτυπη αυτή συνεδρίαση, κρίθηκαν άκυρες και συνεπώς όλοι αυτοί εκπίπτουν αυτομάτως από τις θέσεις τους.

3. οι δύο εκπρόσωποι των νέων Ομοσπονδιών, της Αναρρίχησης και του Καράτε, είχαν έννομο συμφέρον να προσφύγουν κατά της συγκρότησης σε σώμα της Ολομέλειας της 6ης Φεβρουαρίου, καθότι νομίμως είχαν προσκληθεί από τον κ. Νικολάου να συμμετάσχουν στην σύνθεση της νέας Ολομέλειας ως μέλη αυτής, σύμφωνα με το Άρθ. 6 παρ 3γ του Καταστατικού της ΕΟΕ, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη έγκριση της συμμετοχής τους από την πλειοψηφία της των μελών της Ολομέλειας.

Από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι των 13 Ομοσπονδιών είχαν δηλώσει την πίστη τους στην ελληνική δικαιοσύνη, σίγουροι ότι θα σταθεί όπως πάντα στο ύψος της και θα αποκαταστήσει την νομιμότητα και την τάξη στον υψηλότερο αθλητικό θεσμό της Χώρας. Παράλληλα οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο κατά της άμεσης ή έμμεσης πολιτικής παρέμβασης στο αθλητικό και Ολυμπιακό κίνημα στην Ελλάδα.

Μετά την ακύρωση της διαδικασίας της 6ης Φεβρουαρίου, η ΕΟΕ θα πρέπει να προχωρήσει, σύμφωνα με το σκεπτικό της πιο πάνω απόφασης και τις διατάξεις του Καταστατικού της, σε νέα νόμιμη αυτή τη φορά συγκρότηση σε σώμα, αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η νομιμότητα της σύνθεσης της νέας Ολομέλειας της ΕΟΕ.
Ο ελληνικός αθλητισμός έχει ανάγκη από ένα αθλητικό και Ολυμπιακό κίνημα ενωμένο, απερίσπαστο και δυνατό ώστε να προχωρήσει απερίσπαστο σε καινούργιες επιτυχίες, μακριά από κάθε λογής πολιτικής ή άλλης εξωθεσμικής παρέμβασης.

Το οφείλουμε αυτό στις νέες γενιές αθλητών που έρχονται. Κι αυτό πρέπει όλοι μαζί να επιδιώξουμε».

Πηγή: ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small