0 LIVE

«Υπάρχει μέλλον, αλλά θέλουμε βοήθεια»

ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ Å.Ö.Ï.ÅÐ.Á

Τη βεβαιότητά τους ότι οι εθνικές ομάδες έχουν καλές προοπτικές για το μέλλον εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης και ο εθνικός ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η ομοσπονδία σήμερα, στην αίθουσα ΣΤ΄ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, με βασικό θέμα τον απολογισμό της αγωνιστικής περιόδου 2013-2014 για τα συγκροτήματα ανδρών-γυναικών και τους στόχους για τη συνέχεια. Όλα αυτά από αγωνιστικής πλευράς βέβαια, διότι δεν γινόταν να μην αναφερθούν στα σοβαρά (κυρίως λόγω της οικονομικής καχεξίας) προβλήματα, που αντιμετωπίζει η επιτραπέζια αντισφαίριση και φυσικά μπορούν ν’ αποτελέσουν τροχοπέδη όχι μόνο για νέες μεγάλες διακρίσεις των διεθνών αθλητών, αλλά και γενικά για την ομαλή λειτουργία του αθλήματος. «Ζήσαμε μεγάλες συγκινήσεις με τις διακρίσεις στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, νιώσαμε τη δικαίωση και την αναγνώριση και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν προοπτικές για το μέλλον, όπως δείχνουν τα τελευταία χρόνια επιτυχίες νεαρών αθλητών, που έρχονται από πίσω. Την ίδια ώρα όμως, τα προβλήματα είναι υπαρκτά και σημαντικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με νύχια και με δόντια, όμως αν δεν βοηθηθεί γενικά το άθλημα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Θέλουμε μεγαλύτερη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, θέλουμε χορηγίες, θέλουμε ώθηση με λίγα λόγια. Το νομικό πλαίσιο δίνει αντικίνητρα στην χορηγία αντί να την προτρέπει με αποτέλεσμα ακόμη και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες να μην θέλουν να βάλουν χρήματα στον αθλητισμό. Οι νέοι τρόποι πληρωμής των εργαζομένων, μέσα από την ενιαία αρχή πληρωμών, πραγματικά πνίγουν τις ομοσπονδίες…Τη συνέντευξη Τύπου κάλυψε φωτογραφικά το πρακτορείο Newsports.eu και φωτογραφίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του στην ενότητα «δελτία Τύπου».

…Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη βοήθεια κι από εσάς, τους εκπροσώπους του Τύπου, στο κομμάτι της προβολής. Χωρίς τη συμβολή των δημοσιογράφων να είστε σχεδόν σίγουροι, ότι με την οικονομική κρίση ο ερασιτεχνικός αθλητισμός κάποια στιγμή θα πεθάνει», συμφώνησαν οι δύο άνδρες. Ο Μανώλης Κολυμπάδης μίλησε για τα οικονομικής φύσεως εμπόδια και κάποια στιγμή ομολόγησε ότι δυστυχώς δεν είναι σίγουρη η ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2014, τον Σεπτέμβριο στη Λισαβόνα, όπου η εθνική ανδρών θα πρέπει να υπερασπιστεί τη θέση της ως σημερινή δευτεραθλήτρια Ευρώπης! Ο Κώστας Βατσακλής από την πλευρά του αποκάλυψε την απόφασή του να έχει στην αποστολή τουλάχιστον έναν νεαρό αθλητή από την προσεχή μεγάλη διοργάνωση.

Τη συνέντευξη Τύπου τίμησαν με την παρουσία τους οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές Καλλίνικος Κρεάνγκα και Παναγιώτης Γκιώνης από την εθνική ανδρών, όπως και η σημερινή πρωταθλήτρια Ελλάδας Μαρία Χριστοφοράκη από την εθνική γυναικών. Παρούσα ήταν και η πρωταθλήτρια του Πέρα Αθηνών Χριστίνα Φίλη, που ως γνωστόν, ήταν υπεύθυνη προπονήτρια της εθνικής γυναικών στο Τόκιο, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας εκπροσώπησε το μέλος Γιώργος Παπαγεωργίου.

 «Η αγωνιστική περίοδος 2013-2014, άρχισε με τα δύο μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας (ασημένιο στο ομαδικό και χάλκινο στο απλό με τον Γκιώνη) και ολοκληρώθηκε  πριν από δέκα ημέρες με την άκρως τιμητική 9η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και η εθνική γυναικών πραγματοποίησε ελπιδοφόρες εμφανίσεις στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η 41η θέση θα την κρατήσει στη 2η κατηγορία του θεσμού, όπως θα συνεχίσει και στην αντίστοιχη κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Με συνδυασμό το μικρό μέσω όρο ηλικίας μας δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.

Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν προοπτικές για το μέλλον, το δείχνουν τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς επιτυχίες αθλητών που έρχονται από πίσω, όπως οι αδερφοί Κωνσταντινόπουλοι, ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης, ο Γιάννης Σγουρόπουλος, ο Πάρις Ζώνιος και τόσοι άλλοι. Είμαστε επίσης σίγουροι ότι και η εθνική γυναικών ύστερα από  το μεταβατικό στάδιο, στο οποίο μπήκε τη σεζόν 2011-2012, θ’ αρχίσει να δείχνει τις πραγματικές της δυνατότητες, όμως για όλα αυτά χρειάζεται συνεχή εγρήγορση», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και έφορος των εθνικών μας ομάδων και συνέχισε: «Τώρα κοιτάμε κυρίως την επόμενη ημέρα των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων διότι είναι δύσκολο να φτάσεις στη κορυφή, δυσκολότερο όμως είναι το να κρατηθείς εκεί. Και το πράγμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο από τη στιγμή που υπάρχουν τεράστια αντικειμενικά προβλήματα και δεν φαίνεται προοπτική επίλυσής τους. Η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη για την χώρα μας, αλλά ακόμη πιο δύσκολη για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε καν για στοιχειώδες αγωνιστικό πρόγραμμα. Και σαν να μην έφτανε αυτό η γραφειοκρατία, αλλά και η νομοθεσία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Τα τρία σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο εμείς, αλλά όλες οι ομοσπονδίες είναι τα εξής:

– Το νομικό πλαίσιο που δίνει αντικίνητρα στην χορηγία αντί να την προτρέπει. Αποτέλεσμα ακόμη και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες να μην θέλουν να βάλουν χρήματα στον αθλητισμό. Μας λένε να πάμε στον ιδιωτικό τομέα. Πηγαίνουμε κι εκεί μας τονίζουν ότι με το υπάρχουν νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει κίνητρο. Πως να βρούμε χορηγούς;

– Οι νέοι τρόποι πληρωμής των εργαζομένων μέσα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αυτή που πληρώνει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, πραγματικά πνίγουν τις ομοσπονδίες. Μέχρι τις 17 του μήνα πρέπει να καταβάλλουμε όλο το ποσό για τις εισφορές, αλλά και τη μισθοδοσία. Από την στιγμή, όμως, που το κράτος δεν τηρεί τις ημερομηνίες πληρωμής τότε δεν υπάρχουν τα χρήματα να πληρωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι θα πέφτουν τα πρόστιμα… Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος υπογράψει σήμερα το χαρτί για να μπουν τα λεφτά, στις ομοσπονδίες θα φτάσουν μετά από 50 μέρες! Από την εμπειρία μου σας λέω ότι και όταν ακόμα η πολιτεία είχε πολλά λεφτά για τον ελληνικό αθλητισμό, ποτέ δεν ήταν συνεπής στις καταβολές της. Πόσω μάλλον τώρα. Αύριο πρέπει να δώσουμε συνολικά 15.000 ευρώ και στο ταμείο έχουμε μόνο 600 ευρώ. Παρόλα αυτά θα κρατήσουμε με νύχια και με δόντια ζωντανό το άθλημα.

– Τρίτο θέμα είναι η προβολή των αθλημάτων. Οι αγώνες και οι μόχθοι των αθλητών και προπονητών δεν προβάλλονται από τα Μ.Μ.Ε. όπως θα έπρεπε και σίγουρα χρειαζόμαστε την δική σας βοήθεια, προκειμένου να διαδοθεί, όχι μόνο το πινγκ πονγκ αλλά και όλα τα αθλήματα, ώστε να επιβιώσει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Βοήθεια που θα επιτρέψει στο άθλημα να βρει χορηγούς σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη αλλαγή νομοθεσίας».

Ο Μανώλης Κολυμπάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το μέλλον του πινγκ πονγκ είναι χρυσό και πριν κλείσει έκρινε σκόπιμο να ευχαριστήσει «κάποιους ανθρώπους που μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει και την ψυχή τους για να πάει το άθλημα μπροστά. Το προσωπικό, τους συνεργάτες μου στη διοίκηση και εκτός αυτής, τους διεθνείς αθλητές, τη διοίκηση και το προσωπικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, τον πρώην γενικό γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή, που τόλμησε το αυτονόητο στον ελληνικό αθλητισμό με την αξιολόγηση των αθλημάτων, τη σημερινή αθλητική ηγεσία και προσωπικά τον Γιάννη Ανδριανό και τέλος με έμφαση τον χρυσό χορηγό του αθλήματος, τους γονείς των παιδιών».

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ευχαρίστησε θερμά και τη Χριστίνα Φίλη,  που εθελοντικά πρόσφερε τις υπηρεσίες της στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ως προπονήτρια της εθνικής γυναικών, το ίδιο έκανε και ο Κώστας Βατσακλής, ο οποίος πήρε τον λόγο για τη δική του τοποθέτηση αμέσως μετά: «Διανύω την καλύτερη στιγμή της καριέρας μου ως προπονητής. Είχα διάφορες επιτυχίες ως αθλητής, αλλά δεν συγκρίνονται με τα τωρινά σαν τιμονιέρης και των δύο εθνικών μας ομάδων, που είμαι από τον Ιούλιο. Η 2η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν δικαίωση για την πίστη που χρόνια είχαμε βαθιά μέσα μας ότι η ομάδα αξίζει και μπορεί ν’ ανέβει ψηλότερα. Μετά ήρθε και το χάλκινο μετάλλιο του Παναγιώτη στο ατομικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπως και το μετάλλιο στη Σουηδία, επίσης στο απλό. Ο θρυλικός Καλλίνικος Κρεάνγκα μάς είχε συνηθίσει σε τέτοιες επιτυχίες, όμως ήρθαν πρώτη φορά από τον Παναγιώτη, ο οποίος βιώνει μία πολύ καλή περίοδο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το «θέλω» μέχρι το «κάνω». Αυτή η απόσταση μεγαλώνει όσο λιγοστεύουν τα χρήματα για τον αθλητισμό. Η ομοσπονδία και όλοι εμείς στο άθλημα όμως, προσπαθούμε να μηδενίσουμε αυτή την απόσταση και το καταφέρνομε με πολλή δουλειά αλλά και με …πατέντες, να το πω έτσι. Μεταξύ μας κοιτάμε να διευκολύνουμε οικονομικά την ομοσπονδία και να εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή μας στις μεγάλες διοργανώσεις. Κάποια στιγμή υπήρχε το ενδεχόμενο να μην πάμε πέρσι στην Αυστρία και τελικά πήγαμε και πήραμε δύο μετάλλια. Μόνο από αυτό σκεφτείτε πόσο κοντά είναι η δόξα από την ανυπαρξία. Όσο λοιπόν, υπάρχει η φλόγα που καίει μέσα μας δεν θ’ αφήσουμε να συρρικνωθεί το άθλημα. Είμαστε ερασιτέχνες με άκρως επαγγελματική νοοτροπία και καταφέρνουμε με μόχθο και μεράκι να κρατάμε την επιτραπέζια αντισφαίριση σε καλό δρόμο παρά τις τεράστιες δυσκολίες».

Ο εκλέκτορας των εθνικών μας συγκροτημάτων στάθηκε στις επιτυχίες της ανδρικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα («που αύξησαν τις εγγραφές αθλητών σε σωματεία»), μίλησε για την αγωνιστική βελτίωση της εθνικής γυναικών και σε άλλο σημείο επισήμανε δύο βασικά προβλήματα: «Δεν έχουμε φυσιοθεραπευτή στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις. Το λέγαμε τώρα στην Ιαπωνία και οι άλλες ομάδες γελούσαν. Τραυματίστηκε ο Παναγιώτης και προσφέρονταν να μας βοηθήσουν φυσιοθεραπευτές άλλων εθνικών ομάδων. Προσωπικά επίσης, έχω το άγχος για το αν θα μπορέσω να δουλέψω απερίσπαστος για το Ευρωπαϊκό της Λισσαβόνας γιατί είμαι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και ακόμα δεν έχει υπογραφεί η απόσπασή μου στην ομοσπονδία. Με τα σημερινά δεδομένα δηλαδή, δεν ξέρω κι αν θα μπορέσω να πάω τον Σεπτέμβριο στην Πορτογαλία. Πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση από τα Υπουργεία Παιδείας και Αθλητισμού, αλλά πολλές φορές αργεί, ενώ ακόμα κι όταν έχει εγκριθεί η απόσπαση το σχολείο δεν σε αφήνει αν δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης».


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small