0 LIVE

Υγεία – Γλαύκωμα, ο “ύπουλος κλέφτης” της όρασης

1

Η επιστημονική κοινότητα περιγράφει το γλαύκωμα ως μία σιωπηλή και ύπουλη οφθαλμική ασθένεια που “κλέβει” την όραση απροειδοποίητα καθώς τα πρώτα στάδια της νόσου συχνά είναι ασυμπτωματικά. Κατά την πάθηση, προξενείται προοδευτική βλάβη στο οπτικό νεύρο, στο σημείο όπου εκείνο αφήνει το μάτι για να μεταφέρει τις οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο.

Υπολογίζεται οτι 2% των ανθρώπων άνω των 40 ετών και 10% άνω των 80 πάσχουν από γλαύκωμα ενώ εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το 50%  των νοσούντων δεν το γνωρίζουν. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο συχνή αιτία τύφλωσης στον κόσμο και υπολογίζεται ότι 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο είναι τυφλοί λόγω γλαυκώματος και ότι αυτός ο αριθμός θα φτάσει τα 11,2 εκατομμύρια ως το 2020.

 

ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου

 

Με τη συνδρομή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) λειτουργεί το Πρότυπο Κέντρο Υγείας στο Δήμο Περιστερίου όπου τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε τριήμερη προληπτική εξέταση για τo γλαύκωμα με υπεύθυνο τον οφθαλμίατρο του Κέντρου Υγείας κ. Βασίλη Καγκάνη.

 

“ Το γλαύκωμα είναι μία σιωπηρή πάθηση που όμως προκαλεί πολύ συχνά ανεπανόρθωτη βλάβη” επισημαίνει ο κ. Καγκάνης.  Αυτό αποτέλεσε και γνώμονα για την υλοποίηση Δωρεάν προγράμματος ελέγχου για το Γλαύκωμα”, ανέφερε η κ. Ελεονώρα Χατζηπασχάλη υπεύθυνη στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Περιστερίου.

 

 

Ομάδες υψηλότερου κινδύνου

Σύμφωνα με τον οφθαλμίατρο κ. Βασίλη Καγκάνη, ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος για όλους τους ενήλικες άνω των 35 ετών. Ωστόσο, τα παρακάτω άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να ελέγχονται κάθε δύο χρόνια.

– Άτομα άνω των 60 ετών

-Αφρικανοί- Αμερικανοί

-Μέλη οικογενειών που πάσχουν από γλαύκωμα.

-Χρόνιοι χρήστες κορτιζόνης

-Αθλητές που έχουν υποστεί κακώσεις στον οφθαλμό

 

Oμάδες χαμηλού κινδύνου

Στις ομάδες χαμηλού κινδύνου εμφάνισης γλαυκώματος, αναφέρει ο οφθαλμίατρος του Κέντρου Υγείας Περιστερίου, ανήκουν όσοι έχουν:

-Υψηλή μυωπία

-Σακχαρώδη διαβήτη

-Καρδιαγγειακά νοσήματα

-Μειωμένο κεντρικό πάχος κερατοειδούς

Tο πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, που είναι και το συχνότερο, δεν έχει συμπτωματα. Συνήθως δεν εχει πόνο και η απώλεια της όρασης ξεκινά απ’την περιφέρεια με αποτέλεσμα ο ασθενης να μην το αντιληφθεί μέχρι οι βλάβες να προχωρήσουν αρκετα.

 

 

 

Προληπτικός έλεγχος

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία που αποκαθιστά την όραση όταν ο ασθενής πάσχει από γλαύκωμα. Η φαρμακευτική ή χειρουργική αγωγή μπορεί μόνο να επιβραδύνει την πορεία της νόσου. Με αυτό το δεδομένο, ο πιο ασφαλής τρόπος για να προλάβουμε έγκαιρα την εξέλιξη του γλαυκώματος είναι η πρόληψη.

 

Θυμηθείτε ότι απαιτείται εξέταση:

-Στα 35-40 έτη

-Κάθε 2 χρόνια σε πρώτους συγγενείς πασχόντων

-Κάθε 2-4 έτη στις ηλικίες 40-60

-Εξέταση καθε 1 έτος στις ηλικίες >60 ετών

 

Η διαδικασία του ελέγχου

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Καγκάνη, ο έλεγχος για το γλαύκωμα πραγματοποείται στο απλό οφθαλμολογικό ιατρείο και βάσει των αποτελεσμάτων καθορίζεται εάν είναι απαραίτητες οι εξειδικευμένες εξετάσεις. Η διαδικασία περιλαμβάνει:

-Τονομέτρηση(μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης)

-Βυθοσκόπηση(εξετάζεται το εσωτερικό τμήμα του οφθαλμού και πιο ειδικά το οπτικό νεύρο)

Εαν μια απ’τις δύο -ή και οι δύο- εξετάσεις είναι μη φυσιολογικές ο ασθενής υποβάλεται σε περαιτέρω έλεγχο:

-Γωνιοσκοπία

-Μέτρηση κεντρικού πάχους κερατοειδούς

-Οπτικά πεδία

-OCT οπτικού νεύρου


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small