0 LIVE

Π.Α.Σ.Κ.Α.: Ο πρωτοποριακός σύλλογος ΑμεΑ

ΠΑΣΚΑ

Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα μόνο αν το πιστέψεις! Η κρίση και γενικότερα τα προβλήματα έχουν μία διέξοδο: Τον αθλητισμό. Το Sportsland βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του ΠΑΣΚΑ και συζήτησε με τους ανθρώπους του συλλόγου για τα μεγαλεπήβολα όνειρά τους!

Πόσο εύκολο είναι να είσαι αθλητής τη σημερινή εποχή; Και πόσο εύκολο είναι να είσαι αθλητής με Αναπηρία. Ο Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων (ΠΑΣΚΑ) ιδρύθηκε για μόνο ένα σκοπό. Να δώσει στα παιδιά με Αναπηρία την ευκαιρία να αθληθούν και μέσω του αθλητισμού να βγουν στην κοινωνία σαν αξιόλογοι πολίτες.

Το όνειρο λοιπόν έγινε πραγματικότητα, αλλά ενδεχομένως για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία ο σύλλογος ΠΑΣΚΑ προχώρησε ακόμη περισσότερο. Μπορεί ο πρωταθλητισμός να είναι δεδομένος, μπορεί να έχουν βγει λαμπροί αθλητές από τον σύλλογο, όπως για παράδειγμα ο Παραολυμπιονίκης Χρήστος Ταμπαξής, όμως οι υπεύθυνοι του συλλόγου δεν έμειναν εκεί.

Με σλόγκαν «είμαστε όλοι ίσοι» προσπάθησαν να παντρέψουν τους Αρτιμελείς με τους Αθλητές με Αναπηρία! Ένα εγχείρημα που αφενός δεν ήταν εύκολο κι αφετέρου έδινε έμπνευση σε όλους! Οι μεν αρτιμελείς θα καταλάβαιναν ότι οι ΑμεΑ δεν είναι… εξωγήινοι και φυσικά θα ενστερνιζόντουσαν περισσότερο τα προβλήματα τους. Οι δε Αθλητές με Αναπηρία, μόνο κερδισμένοι είχαν να βγουν όταν γυμνάζονται καθημερινά με τους Αρτιμελείς.

«Σκοπός μας ήταν να παντρέψουμε τους Αρτιμελείς με τα άτομα με Αναπηρία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντάμε όταν προσπαθούμε να ασχοληθεί ένα παιδί με Αναπηρία με τον αθλητισμό είναι να πείσουμε τον ίδιο και την οικογένειά του, ότι αυτό που κάνει είναι… φυσιολογικό» είπε στο Sportsland o προπονητής του συλλόγου στο τμήμα της επιτραπέζιας Αντισφαίρσης Χρόνης Πολίτσης.ΠΟΛΙΤΣΗΣ

«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά όσοι το γνωρίζουν το αγκαλιάζουν! Μπορεί να έχουμε αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό, αλλά σκοπός μας είναι να βγάλουμε όλα τα παιδιά με αναπηρία από τα σπίτια τους και να αγκαλιάσουν όχι μόνο το πινγκ πονγκ, αλλά οποιοδήποτε άθλημα επιλέξουν!».

Δεν είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπεις αθλητές με αναπηρία και αρτιμελείς να προπονούνται μαζί. Αλλά σε μία εξαιρετική αίθουσα, όπως αυτή του ΠΑΣΚΑ το συναντάς. Βλέπεις ταλαντούχους αθλητές με παίκτες που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της ΕΦΟΕπΑ.
«Σκοπός μας είναι να αντιληφθούν όλοι ότι είμαστε ισότιμοι και αυτό το κάνει μόνο ο αθλητισμός. Ο ΠΑΣΚΑ είναι ένας σύλλογος που συνδυάζει τον πρωταθλητισμό, αλλά και τον αθλητισμό. Εμείς στο πινγκ πονγκ έχουμε αθλητές που μπορούν να συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ. ο Γιώργος Μουχθής), όπως και αθλητές που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Το σημαντικότερο, όμως κι αυτό που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι τα παιδιά με Αναπηρία καταλαβαίνουν ότι δεν είναι… διαφορετικά, δεν υστερούν σε κάτι και μπορούν να βγουν στην κοινωνία, ώριμοι πολίτες που μπορούν να προσφέρουν!» τονίζει με έμφαση ο Χρόνης Πολίτσης.

Ο σύλλογος

O Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων (Π.Α.Σ.Κ.Α.) ιδρύθηκε στις 7/4/1987, είναι ο πρώτος καθαρά αθλητικός σύλλογος για άτομα με κινητικές αναπηρίες που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, από την ίδρυση του έως σήμερα εδρεύει στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (Ε.Κ.Α.) , (πρώην Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων – Ε.Ι.Α.Α.) στο Ίλιον Αττικής, στο χώρο του Ε.Κ.Α. Εχουν δημιουργήσει γυμναστήριο με βάρη με εσωτερικό χώρο ρίψεων, αίθουσα επιτραπέζιας αντισφαίρισης, εξωτερικό χώρο ρίψεων και παράλληλα κάνει χρήση και του κλειστού κολυμβητηρίου που υπάρχει στο χώρο του Ε.Κ.Α.

Στα τμήματα του Συλλόγου προπονούνται στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο Ηλύσιο Κολυμβητήριο και επίσης η ομάδα Μπάσκετ με καρότσι προπονείται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Μετς.
Εκτός από το Τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης που έχει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια υπάρχει τμήμα Μπάσκετ με Αμαξίδιο με μεγάλη ιστορία και διακρίσεις και Τμήματα Στίβου και Κολύμβησης με μεγάλο αριθμό αθλητών και σωρεία διακρίσεων σε Παραολυμπιάδες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Πανευρωπαϊκά, επίσης υπάρχουν με μικρή ανάπτυξη ακόμα τμήματα Άρσης Βαρών και Ποδηλασίας.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις

Η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγοι σύλλογοι έχουν τις… εγκαταστάσεις του ΠΑΣΚΑ. Το γυμναστήριο με τα βάρη δίνει ξεχωριστή αίγλη με συνδυασμό την ωραία αίθουσα πινγκ πονγκ. Ενας πολύ καθαρός χώρος που δίνει την δυνατότητα σε όλους τους αθλητές να γυμναστούν. Παράλληλα ο σύλλογος προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης της πισίνας και όλες τις ανέσεις που σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν ανήκεις απλά σε έναν σύλλογο, αλλά σε ένα μεγάλο σωματείο που σου παρέχει τα πάντα!

1 42 3  5


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small