0 LIVE

Πινγκ πονγκ: Ολα έτοιμα για την πιο βαρετή και χειρότερη διοργάνωση!

πινγκ πονγκ

Η αντίστροφη μέτρηση του Πανελληνίου πρωταθλήματος ξεκίνησε. Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται όλη η Ελλάδα θα αγωνιστεί σε μία… διοργάνωση που κανονικά θα έπρεπε να είναι γιορτή, αλλά έτσι όπως είναι… δομημένη, πρόκειται για μία ανιαρή και χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον. Τουλάχιστον το πρώτο κομμάτι. Αυτό φαίνεται και στους αριθμούς, όπου οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν πολύ μεγάλη πτώση, σημειώνοντας μάλιστα αρνητικό ρεκόρ συμμετοχών!!

Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν μερικά χρόνια τα προκριματικά του Πανελληνίου πρωταθλήματος γινόντουσαν με τη μορφή… νοκ άουτ! Επομένως ένας αθλητής πήγαινε στο ΣΕΦ και υπήρχε περίπτωση να δώσει μόνο… έναν αγώνα. Η ομοσπονδία τότε πράττοντας ορθά άλλαξε το σύστημα. Εκρινε ότι ήταν άδικο για τους περισσότερους αθλητές να δίνουν μόνο έναν αγώνα κι έτσι έκανε τους ομίλους.
Μία απόφαση που ήταν απόλυτα σωστή και είχε τη σύμφωνη κοινή γνώμη όλων των ανθρώπων της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Μάλιστα τα πρώτα χρόνια η διοργάνωση είχε τεράστια επιτυχία και στο ΣΕΦ βλέπαμε σπουδαίους και αμφίρροπους αγώνες

Εκτοτε, όμως, άλλαξαν πολλά, αλλά δυστυχώς όχι το σύστημα. Το σημαντικότερο είναι ότι μειώθηκαν οι αθλητές και οι αθλήτριες που προκρίνονται στην τελική φάση. Η απόφαση αυτή επηρέασε πάρα πολύ την ποιότητα του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Αρχικά περνούσαν απευθείας στην τελική φάση (σ.σ. της Αθήνας) περίπου 16-18 αθλητές. Οπερ σήμαινε ότι οι καλοί αθλητές δεν έπαιρναν μέρος στη διαδικασία. Τα φαβορί ήταν πιο… βατά και σχεδόν όλα τα ματς είχαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Πλέον οι προκρίσεις, για οικονομικούς λόγους, περιορίστηκαν στις 8! Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά και πρακτικά… αχτύπητοι αθλητές μπαίνουν στα προκριματικά. Με αποτέλεσμα η διαφορά δυναμικότητας να είναι τεράστια και σχεδόν κανένα παιχνίδι να μην έχει ενδιαφέρον!!!

Αν παρατηρήσει κανείς τους ομίλους (σε ποσοστό 90%) τα παιχνίδια είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Το φαβορί απέχει έτη φωτός από το δεύτερο και ο δεύτερος μίλια από τον τρίτο του κάθε ομίλου. Δηλαδή τα παιχνίδια του Σαββάτου αντί να έχουν χαρακτήρα γιορτής θυμίζουν περισσότερο αγγαρεία, προκειμένου να τελειώσουν οι αγώνες…

Αρνητικό ρεκόρ συμμετοχών!

Το γεγονός ότι οι αγώνες δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα, φαίνεται και στις… αντιδράσεις του κόσμου! Σιγά – σιγά οι αθλητές και οι αθλήτριες που αγαπάνε το άθλημα και θέλουν να παίζουν δεν δηλώνουν συμμετοχή, καθώς θεωρούν ότι είναι ένα… χαμένο Σαββατοκύριακο!

Οι αριθμοί, μάλιστα μιλάνε από μόνοι τους, αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές. Φέτος στην προκριματική φάση σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ δηλώσεων, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας. Στην Αθήνα για παράδειγμα δήλωσαν συμμετοχή στους Αντρες μόλις 154 αθλητές. Στην ίδια διοργάνωση πέρυσι συμμετείχαν 178, το 2013 πήραν μέρος 213 αθλητές κι ένας λιγότερος το 2012!!!
Παρατηρεί κανείς, λοιπόν ότι τα τελευταία τρία χρόνια σχεδόν 60 αθλητές γύρισαν την πλάτη στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Την ώρα μάλιστα που οι ομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς αυξήθηκαν κατά πολύ οι αθλητές!!!!

Ηρθε η ώρα πλέον η ομοσπονδία να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Να δώσει, με κάποιους τρόπους κίνητρο σε όλους τους αθλητές. Να… «αναγκάσει» με τον τρόπο της (σ.σ. κάνοντας πιο ανταγωνιστική τη διοργάνωση και δίνοντας ουσιαστική ελπίδα πρόκρισης από τους ομίλους σε όλους), τους αθλητές όχι μόνο να δηλώνουν συμμετοχή, αλλά να κάθονται και να παρακολουθούν τους αγώνες, γιατί θα γίνουν πολύ ωραία παιχνίδια. Όπως ακριβώς γινόταν παλιά. Σήμερα δεν είναι τυχαίο πως όταν ένας αθλητής τελειώνει την… αγγαρεία φεύγει, μιας και το θέαμα δεν τον «κρατάει».

Ας ελπίσουμε ότι είναι η τελευταία φορά που θα διεξαχθούν με αυτό τον τρόπο τα προκριματικά του Πανελληνίου, καθώς και ότι θα αυξηθούν οι προκρίσεις στην τελική φάση, ένα θέμα που έχουμε θίξει κατά το παρελθόν και θα αναφερθούμε και στο μέλλον.


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small