0 LIVE

Πινγκ πονγκ: Αποκλειστική συνέντευξη Φιλιμόν!!

1

Του Κωνσταντίνου Κωστόπουλου

Η ρουμάνικη σχολή πινγκ πονγκ είναι μία από τις καλύτερες με πολλές επιτυχίες κυρίως στο γυναικείο πινγκ πονγκ. Το Sportsland.gr συνομίλησε με τον προπονητή και υπεύθυνο των εθνικών ομάδων γυναικών της Ρουμανίας Viorel Filimon! Σε μία συνέντευξη άκρως… πινγκπονιστική, μιας και την πήρε ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, προπονητής των ομάδων της Βούλας και έχει κοουτσάρει την Εθνική ομάδα Κορασίδων τα δύο τελευταία χρόνια και πάνω από όλα πολύτιμος σύμβουλος και συνεργάτης της ιστοσελίδας μας. Ο Κωστόπουλος μίλησε με τον Φιλιμόν, τόσο για τις Τέρπου, Φίσερ, Ισαμπάλογλου και Πατεράκη, που συμμετείχαν στο καμπ της Ρουμανίας, αλλά και για το ελληνικό και παγκόσμιο πινγκ πονγκ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ένα καμπ στην Ελλάδα.

Ποια είναι η άποψη σας για τα κορίτσια που συμμετέχουν στο Καμπ;

«Έχουν την δυνατότητα να παίξουν καλά και θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν. Από την ποιότητα της προπόνησης, την ένταση, τον προπονητή, το επίπεδο αυτού που κάνουν προπόνηση. Το καλό είναι ότι καταλαβαίνουν τι ζητάς και θέλουν. Απλά χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια. Τεχνικά τώρα, δεν έχουν την πλαστικότητα που θα ήθελα να βλέπω εγώ και παίζουν με σφικτό χέρι. Επίσης, έχουν λίγο θέμα στο να διαβάζουν όλες τις πληροφορίες από την ρακέτα του αντιπάλου και να προσαρμόζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τέλος θα πρέπει να μάθουν να συνδυάζουν καλύτερα σέρβις και επίθεση, και γενικότερα την τακτική τους».

Έχοντας δει τους Έλληνες αθλητές στους τελευταίους αγώνες, ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδό τους;

«Για τους άνδρες μπορώ να πω ότι παίζουν πολύ καλά, έχουν πολύ καλή τεχνική και μεγάλη θέληση να πετύχουν. Γι’ αυτό και έχουν αυτά τα αποτελέσματα. Ίσως να έχουν λίγο θέμα στο πως αντιμετωπίζουν τακτικά κάποια παιχνίδια, πράγμα που τους κοστίζει μερικές φορές την νίκη. Χρειάζονται καλύτερη επιλογή προσωπικής τακτικής και δεν είναι τόσο θέμα οδηγιών του προπονητή.

Όσο για τις γυναίκες, είναι ένα θέμα ότι όλες παίζουν με τοπ σπιν και έχουν πρόβλημα στο κοντά στο φιλέ ή στα επιθετικά χτυπήματα, όπως το επιθετικό μπλοκ. Έτσι δυσκολεύονται να επιτεθούν και χάνουν. Πάντως όταν οι μπάλες είναι πάνω στο χέρι τους είναι πολύ δυνατές».

Έχετε βγάλει πολλούς παίχτες υψηλού επιπέδου. Ποιο είναι το μυστικό σας;

«Η τρέλα μου……(γέλια). Η αλήθεια είναι ότι με βοήθησε πάρα πολύ αυτά που έμαθα στο πανεπιστήμιο, αν και σπούδασα πάνω στη μηχανική και στη κατασκευή πλοίων. Όλα τα τεχνικά στοιχεία με βοήθησαν να κατανοήσω καλύτερα τι συμβαίνει στο πινγκ πονγκ. Δράση-Αντίδραση, τριβή, περιστροφή, εργομετρία….Βέβαια ήξερα και πώς να τα εφαρμόσω στο άθλημα, αλλά και πώς να κάνω τους αθλητές να καταλάβουν τι θέλω από αυτούς. Να ξέρετε ότι όλους τους παίχτες τους διάλεξα μετά από επιλογή ταλέντων σε πολύ μικρή ηλικία και τους συνόδευα σε όλη την αθλητική τους σταδιοδρομία. Πολύ σημαντικό επίσης ήταν ότι είχα πολύ καλό τεχνικό τιμ, όπως την ElenaSebeη οποία ήταν από τις πρώτες μου αθλήτριες και από όταν τελείωσε το σχολείο με βοηθάει προπονητικά, πάνω από 25 χρόνια».

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ Ευρώπης και Κίνας. Και πιστεύεται ότι στο μέλλον υπάρχει κάποιος-α που να μπορεί να τους χτυπήσει;

«Έχουν τεράστια ποσότητα επιλογής αθλητών πρωταθλητών. Το πρόγραμμά τους είναι τόσο επίπονο που μόνο όσοι αντέξουν την πίεση (σωματική και ψυχολογική) μπορούν να συνεχίσουν. Βγαίνεις νικητής από ένα σύστημα (πολιτικό και παιδαγωγικό) που είναι πολύ δύσκολο. Φανταστείτε ότι έχω πάει στην Κίνα και έχω δει 100 παίχτες να παίζουν στο ίδιο επίπεδο. Ο καθένας μπορεί να νικήσει τον άλλο και μιλάμε για παίχτες της Εθνικής Ομάδας. Δεν καταλαβαίνεις διαφορά.

Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος να κερδίσει τους Κινέζους. Έχουν φτάσει στην κορυφή, που αν και συνήθως λένε ότι είναι δύσκολο να παραμείνεις, οι Κινέζοι είναι τόσοι πολλοί και περισσότεροι από τις υπόλοιπες χώρες, που πολύ δύσκολα με τα δεδομένα που υπάρχουν, να μπορεί να βρεθεί κάποιος-a να τους ανταγωνιστεί. Ποτέ όμως δεν μπορείς να είσαι απόλυτος. Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει κάποιος-α να τα καταφέρει. Το πότε θα γίνει αυτό είναι το δύσκολο…»

Ξέρω ότι έχετε πολύ βαρύ πρόγραμμα. Θα ήσασταν θετικός να έρθετε και να κάνετε ένα καμπ στην Ελλάδα για 9-10 μέρες και να περάσετε στοιχεία στα παιδιά που ενδιαφέρονται να παίξουν πινγκ πονγκ υψηλού επιπέδου;

«Νομίζω ότι είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία αυτές τις μέρες και καταλάβατε πως δουλεύω και τι ζητάω από τους αθλητές. Μου αρέσει η ιδέα να ξανασυνεργαστούμε και γιατί όχι στην Ελλάδα. Μόνο που πρέπει να βρούμε την καλύτερη περίοδο σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχω. Γιατί όχι το ερχόμενο καλοκαίρι…»


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small