0 LIVE

Οι Μακροδημήτρης και Ταμπαξής στο Sportsland!

SONY DSC

Δύο από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του Πανελληνίου πρωταθλήματος κολύμβησης ΑμεΑ που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ μίλησαν στο Sportsland για τα παγκόσμια ρεκόρ που σημείωσαν, καθώς και για την καθημερινότητά τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οι Αρης Μακροδημήτρης και Χρήστος Ταμπαξής, έθεσαν τους στόχους τους για τις επόμενες διοργανώσεις, ενώ κάλεσαν τον κόσμο να ασχοληθεί περισσότερο με τα πρωταθλήματα των ατόμων με αναπηρία.

Αρη, συγχαρητήρια για τις επιδόσεις σου. Πέτυχες ένα παγκόσμιο ρεκόρ και δύο πανελλήνια. Φαντάζομαι ότι είναι ικανοποιημένος…

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, γιατί το Πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι κι αυτό ένα τεστ, για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Θέλαμε να δούμε τις αντοχές μας και την δύναμή μας, για να πάμε εκεί ακόμα καλύτερα και να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τι στόχους έχεις;

«Στόχος μου είναι να βελτιώνω κάθε φορά τους χρόνους μου. Ο κυριότερος αντίπαλος είναι ο εαυτός μου. Αυτό που εννοώ είναι ότι θέλω να βελτιώνομαι εγώ καθημερινά. Τώρα όποια επιτυχία είναι να έρθει, είναι καλοδεχούμενη»

Τι θυσίες χρειάζονται για να φτάσεις ως εδώ;

«Χρειάζεται σκληρή προπόνηση και πολύ ποιοτική. Κάνουμε στην προπόνηση τα διπλάσια μέτρα και εκτός από αυτό είναι και πιο ποιοτική. Οι θυσίες είναι ότι περιορίζομαι στις εξόδους μου, καθώς οι προπονήσεις είναι σκληρές και μετά πρέπει να μένω στο σπίτι για να ξεκουραστώ!»

Ο Ταμπαξής μας είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η πρόσβαση. Την συμμερίζεσαι αυτή την άποψη;

«Ναι, έχουμε μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να βελτιωθεί. Ο κόσμος πρέπει να βάλει προτεραιότητα τα άτομα με αναπηρία. Να σκεφτούν ότι μπορούν να έρθει κάποιο άτομο με αναπηρία, είτε είναι ιδιωτικό μαγαζί ή δημόσια υπηρεσία».

Δεν το κρύβω ότι ήταν η πρώτη φορά που είδα ένα πρωτάθλημα με αναπηρία και συγκινήθηκα. Όχι τόσο για την δικιά σας προσπάθεια που είστε παγκόσμιοι πρωταθλητές, αλλά των υπολοίπων παιδιών, που τερματίζουν δύο λεπτά μετά από εσάς και παρόλα αυτά σφίγγουν τα δόντια και τερματίζουν, γιατί αγαπάνε αυτό που κάνουν. Δεν είναι λυπηρό που ο κόσμος δεν έρχεται να στηρίξει αυτή την προσπάθεια;

«Καταρχήν σε ευχαριστούμε που ήρθες κι εσύ για πρώτη φορά. Ελπίζω να σε κερδίσαμε και να ξαναέρθεις και να βοηθήσεις και με την σειρά σου, όσο μπορείς στην διάδοση των πρωταθλημάτων μας. Κάθε αθλητής προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί, γιατί αυτό που κάνουμε το αγαπάμε και το αγαπάμε πάρα πολύ, γιατί είναι ένας τρόπος να βγούμε από το σπίτι. Οσον αφορά τον κόσμο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η διαφήμιση του πρωταθλήματός μας, αλλά και οποιουδήποτε πρωταθλήματος, ατόμων με αναπηρίες. Πρέπει να βγει προς τα έξω. Να γίνουν γνωστά τα αθλήματα μας και καλό θα ήταν ο κόσμος να έρχεται, να μας στηρίξει και να μας ενθαρρύνει ακόμα πιο πολύ και να πηγαίνουμε ακόμα καλύτερα».

Σε ποιον θα αφιέρωνες τα ρεκόρ σου;

«Πρώτα από όλα στους γονείς μου, που είναι ο μεγάλος μου χορηγός στις προσπάθειές μου. Αυτοί με βοηθάνε με τα καθημερινά μου έξοδα. Ένα άλλο πρόσωπο που θα ήθελα να ευχαριστήσω είναι ο προπονητής μου, που με την συνεργασία μας έχουμε κάνει πάρα πολύ καλούς χρόνους »

Τέλος, υπάρχουν πολλά παιδιά με αναπηρίες, που ακόμη δεν έχουν ασχοληθεί με τον αθλητισμό για διάφορους λόγους. Τι μήνυμα θα τους έστελνες;

«Η άποψη μου είναι ότι οποιοσδήποτε είτε είναι αρτιμελής είτε έχει κάποια αναπηρία να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και να προσπαθήσει γενικότερα. Να έρθει σε κάποιο πρωτάθλημα να δει ότι μπορεί να ασχοληθεί και να γυμναστεί και που ξέρεις μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα κι από μένα! Εκτός από ότι θα κάνει καλό στην υγεία του, θα βοηθήσει και εμένα που θα έχω έναν αντίπαλο που μπορεί να με βοηθήσει στους χρόνους μου και στον ανταγωνισμό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι θα βγει από το σπίτι θα γνωρίσει άτομα, θα κάνει παρέες και θα κοινωνικοποιηθεί».

Η συνέντευξη του Χρήστου Ταμπαξή

Χρήστο έσπασες το παγκόσμιο ρεκόρ σου μετά από 13 χρόνια. Αυτό το πανελλήνιο πρωτάθλημα θα σου μείνει χαραγμένο στην μνήμη…

«Όπως κάθε αθλητής, έτσι κι εγώ νιώθω απίστευτη χαρά που έσπασα το παγκόσμιο ρεκόρ. Η χαρά μου δεν περιγράφεται. Οι κόποι και οι θυσίες όλων αυτών των χρόνων φάνηκαν στην πισίνα και αυτό το ρεκόρ μου δίνει δύναμη για την συνέχεια».

Ποιο είναι το μυστικό για να πετύχει ένας αθλητής παγκόσμιο ρεκόρ;

«Τρία πράγματα χρειάζονται: Προπόνηση, δουλειά και θέληση. Ο κάθε αθλητής θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος στον στόχο του και να τον κυνηγάει κάθε μέρα όλο τον χρόνο, όχι μόνο πριν τους αγώνες. Από εκεί και πέρα το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας είναι η συνεργασία μου με την προπονήτριά μου (σ.σ. Ντία Καζάκη)». Αν δεν έχει χημεία και δέσιμο ο παίκτης με τον προπονητή του, πραγματικά δεν μπορεί να πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ».

Ποιοι είναι οι στόχοι σου τόσο για το μέλλον, όσο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο;

«Υγεία να έχουμε. Να είμαστε καλά να κολυμπάμε, να ευχαριστιόμαστε καθημερινά τις προπονήσεις και όταν έρθει εκείνη η ώρα θα δούμε!»

Σε στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν έρχεται κόσμος να σας δει;

«Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας. Θέλουμε τα γήπεδα να είναι γεμάτα και να μας δίνει κουράγιο. Δυστυχώς ο κόσμος λείπει από τις δικές μας διοργανώσεις. Είναι πάρα πολύ άσχημο που δεν μας στηρίζουν. Πραγματικά χρειαζόμαστε την στήριξή τους θα μας έδιναν μεγαλύτερη ώθηση. Είναι λυπηρό».

Που θα ήθελες να αφιερώσεις το μετάλλιο σου;

«Στην προπονήτριά μου. Στο κολυμβητήριο που γυμνάζομαι και στον Δήμο Αθηναίων, οπού εργάζομαι και με βοηθάει να προπονούμαι ταυτόχρονα. Επίσης θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον χορηγό μου την Elpen. Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους έχουμε δεθεί τόσο πολύ που πλέον δεν τους βλέπουμε σαν χορηγούς, αλλά είναι φίλοι μου. Ερχονται σπίτι ή στα πρωταθλήματα και με εμψυχώνουν».

Τέλος, η κοινωνία βοηθάει τους αθλητές με αναπηρία;

«Το μεγαλύτερό μου πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα. Ο κόσμος αγκαλιάζει τα παιδιά με αναπηρία, αλλά οι υποδομές είναι αυτές που κάνουν διαχωρισμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα. Ακόμα και στα νέα μαγαζιά δεν έχουν μπάρες για να ανεβαίνουν τα καρότσια. Η κοινωνία θα πρέπει να βοηθήσει για να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

 


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small