0 LIVE

Ξιφασκία – Τσολάκης: «Οι αθλητές υπάρχουν, προβολή χρειαζόμαστε!»

1

Η Βάσω Βουγιούκα για μία ακόμη φορά έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και η 5η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δείχνει ότι μπορεί να χτυπήσει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το Sportsland επικοινώνησε με τον κ. Χάρη Τσολάκη συντονιστή αγωνιστικού σχεδιασμού της ομοσπονδίας της Ξιφασκίας και μας μίλησε για την παρουσία της Βάσως στο Παγκόσμιο, αλλά και τους στόχους της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εξήγησε στον κόσμο πως από παιχνίδι στις πολύ μικρές ηλικίες μπορεί να γίνει ένα διασκεδαστικό άθλημα η ξιφασκία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα της ομοσπονδίας με τα λιγοστά χρήματα που φτάνουν στα ταμεία!

 κ. Τσολάκη, ας ξεκινήσουμε με το πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πέμπτη θέση για την Βουγιούκα είστε ευχαριστημένος από την απόδοσή της;

«Αρχικός μας στόχος ήταν η 8αδα. Δεν έπρεπε να κυνηγήσει το μετάλλιο. Όπως είναι φυσικό ο κάθε αθλητής έχει σαν στόχο την κορυφή, αλλά στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έπρεπε να κυνηγήσει το μετάλλιο. Γι αυτό, άλλωστε, είχαμε ρίξει το βάρος στην φυσική κατάσταση και στην τεχνική».

Για ποιο λόγο δεν θέλατε το μετάλλιο;

«Όταν ένας αθλητής αγωνίζεται θέλει τη νίκη, αλλά επί της ουσίας και βάση του σχεδιασμού που έχουμε κάνει δεν θέλαμε το μετάλλιο. Αν η Βάσω έπαιρνε μετάλλιο θα ανέβαινε κι άλλο στο rakinglist και η επόμενη χρονιά που είναι η σημαντική, καθώς θα κρίνει ποιοι αθλητές θα πάνε στην Ολυμπιάδα θα είχε περισσότερο στρες και δεν το θέλαμε αυτό. Παρόλα αυτά έφτασε μία ανάσα από το μετάλλιο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του αγώνα προηγήθηκε κιόλας. Η Βάσω είναι από τις πιο σταθερές αθλήτριες. Εχει τρία μετάλλια στα τελευταία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τρεις τελικούς σε παγκόσμια. Δεν υπάρχουν πολλοί αθλητές που βρίσκονται σε τόσο υψηλό επίπεδο τόσα χρόνια!»

Στο παγκόσμιο ταξίδεψε και ο Τεληπορανίδης και μάλιστα με δικά του έξοδα. Η παρουσία του κρίνετε θετική;

«Τα μηνύματα από την εμφάνισή του είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Σημείωσε 3 νίκες και η παρουσία του ήταν πάρα πολύ θετική. Το παιδί, όμως, παλεύει μόνο του. Δείχνει ότι έχει θέληση, αλλά θεωρώ ότι δεν έχει το κατάλληλο περιβάλλον. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, πάντως όχι απλά δεν απέτυχε, αλλά έκανε μία πάρα πολύ καλή εμφάνιση.»

Ο πολύς κόσμος γνώρισε την Ξιφασκία μέσω της Βουγιούκα. Από πίσω υπάρχουν αθλητές που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο;

«Τα τελευταία 4 χρόνια με το πρόγραμμα που ακολουθούμε έχουμε αναδείξει αθλητές. Στα cadetέχουμε την τύχη και την χαρά να διαθέτουμε 3 αθλητές που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Η Κοντοχρηστοπούλου, ο Γιακουμάτος και η Κουντουρά δείχνουν ότι έχουν το μέλλον μπροστά τους και φυσικά ότι έχουμε βάθος. Ιδιαίτερα ο Γιακουμάτος είναι μεγάλο ταλέντο. Αρκει να πούμε στον κόσμο, ότι και οι τρεις έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Νέων. Είναι μεγάλη διάκριση αυτό και πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά και θα πάρουμε 1-2 προκρίσεις στην 8αδα».

Για ποιο λόγο θα παροτρύνατε έναν γονιό να φέρει το παιδί του στην ξιφασκία;

«Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει την ξιφασκία από 5 χρονών. Εχουμε ένα πρόγραμμα το «νίκησε με το σπαθί σου» που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ. Τα παιδιά έρχονται και παίζουν, διασκεδάζουν και παράλληλα μαθαίνουν την ξιφασκία. Σ’ αυτή την ηλικία παίζουν με πλαστικά ή ξύλινα σπαθιά και πραγματικά το χαίρονται. Μαθαίνουν ισορροπία και να αλλάζουν κατεύθυνση. Στα 8 όταν πιάνουν σπαθί νιώθουν πολύ ωραία και είναι μία όμορφη δραστηριότητα. Η ξιφασκία είναι ένα άθλημα που χρειάζεται να χρησιμοποιείς μυαλό, ταχύτητα, εκρηκτικότητα, τεχνική και σώμα. Δεν είσαι μία κινούμενη μυϊκή μάζα. Πρέπει να ελέγξεις τις κινήσεις του αντιπάλου για να κερδίσεις.».

Η Βουγιούκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου δεν πήρε μετάλλιο για κάποιες λεπτομέρειες. Στο Ρίο ο στόχος σας είναι να ανέβει στο βάθρο;

«Στόχος για μένα είναι να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να είναι καλά. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν. Δεν μ’ αρέσει να προβλέπω. Να έχει την υγεία της για να κάνει καλή προπόνηση. Αυτό μόνο χρειαζόμαστε, καθώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ο μεγάλος μας στόχος είναι να πάρει την απευθείας πρόκριση».

Η ξιφασκία είναι ένα άθλημα που δεν έχει καθόλου προβολή. Πως μπορεί να αλλάξει αυτό;

«Η αλήθεια είναι ότι η προβολή μας λείπει. Με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία έχουν φορέσει μάσκα 30.000 παιδιά κι έχουν έρθει σε επαφή με το άθλημα. Εχουμε 65 παρουσίες σε σχολεία, αλλά αυτό το γνωρίζουν πολύ λίγοι. Μας λείπει το επικοινωνιακό κομμάτι. Διάθεση έχουμε και προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε με τα χρήματα που διαθέτουμε. Τα οικονομικά μας είναι σχεδόν ανύπαρκτα».

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις ομοσπονδίες. Φαντάζομαι χορηγοί δεν μπορούν να βρεθούν…

«Οι χορηγοί από το 2004 και ύστερα που έγινε η τεράστια σπατάλη από κάθε άποψη που έγινε στους Ολυμπιακούς αγώνες κι έπρεπε να κερδίσουμε με κάθε τρόπο και το εννοώ αυτό, έχουν σταματήσει να δίνουν λεφτά. Το κράτος δεν ευνοεί τον χορηγό, αφού δεν του δίνει κίνητρα. Το θέμα είναι ότι τις μεγάλες επιτυχίες στην χώρα μας δεν της φέρνει το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αλλά εμείς, η σκοποβολή, το τζούντο το πινγκ πονγκ. Σε εμάς, όμως, δύσκολα φτάνει ένα χορηγός. Ερχονται μόνο με προσωπικές γνωριμίες. Τα παιδιά έχουν μικροχορηγούς και τους βοηθάνε να βγούνε έξω. Καθώς τα χρήματα της ομοσπονδίας δεν φτάνουν παρά μόνο για τα βασικά. Το χορηγικό πρόγραμμα θέλει κρατική μέριμνα και αξιολόγηση. Για να μοιράζονται τα χρήματα σωστά.»


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small