0 LIVE

Ξιφασκία- Ν. Κοντοχριστόπουλος: Γεννημένος πρωταθλητής!

Κοντοχριστόπουλος

 

Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες δεν τελειώνουν ποτέ! Πως όμως γίνεσαι από αθλητής πρωταθλητής; Το Sportsland άνοιξε τον… «φάκελο» του Νίκου Κοντοχριστόπουλου. Πως από ένα παιδί που δεν έχει αποφασίσει τι άθλημα θα κάνει γίνεται πρωταθλητής στην Ξιφασκία; Ποιες ήταν οι στιγμές που τον σημάδεψαν σαν αθλητή και σαν άνθρωπο και ποια είναι τα πρόσωπα της ζωής του. Ποια είναι η σχέση του με την αδερφή του Κατερίνα; Ολα αυτά σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Κοντοχριστόπουλο…

Πως ξεκίνησαν όλα

Ο Νίκος άνηκε σε μία οικογένεια που ήταν μέσα στην ξιφασκία. Η μητέρα του είναι προπονήτρια, ενώ κι ο πατέρας του ασχολείται, διοικητικά κυρίως, με το άθλημα. Επομένως το… μήλο θα πέσει κάτω από την μηλιά! Από μικρός έπιασε σπαθί και δεν άργησε να αγαπήσει αυτό που κάνει

Ποδόσφαιρο Vs Ξιφασκία

Η ξιφασκία δεν ήταν το μοναδικό άθλημα που έχει ασχοληθεί ο Νίκος. Μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο. Είχε γραφτεί στο Αιγάλεω και όπως όλα τα μικρά παιδιά είχε κάνει όνειρα ότι θα γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής. Οσο περνούσαν τα χρόνια, όμως, έβλεπε ότι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στο ποδόσφαιρο. Την ίδια στιγμή τα μετάλλια ερχόντουσαν από την Ξιφασκία, καθώς και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Του άρεσε που πήγαινε συχνά σε διάφορα μέρη και αυτό τον… γλύκανε κι έμεινε στην ξιφασκία! Τα ταξίδια, λοιπόν, ήταν ο βασικότερος λόγος που αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ξιφασκία και από 5η δημοτικού έκανε πιο συστηματικές προπονήσεις!

Ο… κέρβερος!

Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις σε μία οικογένεια, όπου η μητέρα σου είναι και προπονήτριά σου. Είναι πολύ εύκολο να μπερδευτούν οι ρόλοι και γι αυτό έχουν χαθεί πολλά μεγάλα ταλέντα (σ.σ. σε όλα τα σπορ). Το μυστικό είναι να ξέρεις να διαχωρίζεις την προπόνηση από το σπίτι. Ο Νίκος αποκαλεί την μητέρα του… κέρβερο!!! Αυτή ήταν που του έκανε διατροφή, που προικογένειαόσεχε πότε και με ποιους θα έβγαινε (σ.σ. όταν ήταν μικρός) και γενικότερα πρόσεχε όλες τις λεπτομέρειες, γι αυτό και την αποκαλεί κέρβερο, με την καλή έννοια!

Το παγκόσμιο στην Κατάνια!

Υπάρχουν στιγμές που όσα χρόνια και να περάσουν δεν θα τις ξεχάσεις ποτέ. Για το Νίκο αυτή η στιγμή ήταν το 2007 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων στην Κατάνια. Μετά από μία εκπληκτική πορεία έφτασε στον τελικό. Ο αγώνας είχε φτάσει στην κόψη του ξυραφιού. Δύο δευτερόλεπτα πριν τη λήξη κάνει το λάθος και βρίσκεται πίσω στο σκορ με 14-13. Ο χρόνος ελάχιστος, αλλά πρόλαβε κι έκανε τρεις επιθέσεις. Μάλιστα πήρε τον πόντο, αλλά ο διαιτητής δεν του τον έδωσε, καθώς είπε πως είχε περάσει τον αντίπαλο! Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα… χάθηκε, αλλά από τότε πήρε ένα σπουδαίο μάθημα. «Τις ευκαιρίες πρέπει να τις εκμεταλλεύεσαι!». Αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, πάντως, ήταν και η καλύτερη στιγμή της καριέρας του!

Βέβαια δεν μπορεί να ξεχάσει και το ταξίδι στην Κίνα το 2008. Οπου επιλέχτηκε να συμμετάσχει σε ένα καμπ. Παρακολούθησε τους αγώνες, αλλά γνώρισε κι έναν από τους πιο αρχαίους πολιτισμούς στον κόσμο…

Να μην ξανάρθει

Πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κατάνια, έζησε το δικό του εφιάλτη. Οντας σε εξαιρετική φόρμα (σ.σ. σε κάθε διοργάνωση έμπαινε στα μετάλλια), στο Πανευρωπαϊκό Νέων στο Αμστερνταμ στη διάρκεια ενός αγώνα, άκουσε ένα… κρακ στον αστράγαλο κι αναγκάστηκε από τους πόνους να σταματήσει. Δεν μπορούσε να πατήσει το πόδι του. Ο τραυματισμός είναι ότι χειρότερο για έναν αθλητή. Αναγκάστηκε να σταματήσει για 2-3 μήνες, αλλά επέστρεψε πιο δυνατός!

Ο αθλητής μπαμπάς

Η μαμά προπονήτρια, η αδερφή (σ.σ. Κατερίνα) επίσης πρωταθλήτρια κι ο μπαμπάς στη… διοίκηση. Ολη η οικογένεια έχει αφιερώσει τη ζωή της στην ξιφασκία. Το γεγονός ότι αγαπάνε τόσο πολύ το άθλημα τους δίνει δύναμη και προσπαθούν να βελτιωθούν συνέχεια. Πάντως τα… πειράγματα στον μπαμπά δεν έλειπαν, καθώς δεν είχε πιάσει ποτέ σπαθί στα χέρια του! Για την ακρίβεια, όμως, είχε πιάσει μία φορά. Ο Νίκος ήταν μικρός και το θυμάται αμυδρά! Πάντως τα αποτελέσματα ήταν τέτοια που… περιορίστηκε στα διοικητικά του συλλόγου!

Το πειραχτήρι η Κατερίνα!

ΑδέρφιαΛένε ότι τα αδέρφια είναι… ανταγωνιστικά. Στην περίπτωση του Νίκου με την Κατερίνα, όμως, είναι διαφορετικά. Αμφότεροι προσπαθούν να βοηθήσει ο ένας τον άλλον. Στην προπόνηση υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά ο… καλός. Η Κατερίνα προσπαθεί κάθε φορά να ανταπεξέλθει και να δώσει κι άλλα χτυπήματα, ενώ ο Νίκος επιδιώκει να την κάνει καλύτερη για να βελτιώνεται κι ο ίδιος.

Πάντως τα πειράγματα δεν λείπουν. Η Κατερίνα σε μία απρόσμενη ήττα δεν μιλάει αν δεν της απευθύνεις το λόγο, αντίθετα, όμως, όταν χάνει ο Νίκος πηγαίνει τάχα αδιάφορη και ρωτάει με… ύφος πολλών καρδιναλίων: «Τι έγινε αδερφούλη πως τα πήγαμε; Τι έκανες κέρδισες;» Εκείνη τη στιγμή ο Νίκος μπορεί να θέλει να την… σφάξει, αλλά ξέρει πως έτσι προσπαθεί να τον παρηγορήσει!

Η αλήθεια είναι ότι η Κατερίνα είναι η πρώτη που πηγαίνει δίπλα στον αδερφό της και στα καλά και στα άσχημα, γι αυτό κι ο Νίκος αν έχει ένα πρόβλημα σχετικά με την Ξιφασκία εμπιστεύεται πρώτα την αδερφή του!

Το μεγάλο όνειρο!

Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ο Νίκος έχει ένα όνειρο: Να συμμετέχει σε μία Ολυμπιάδα. Εννοείται ότι θέλει να αγωνίζεται σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά ο μεγάλος του πόθος είναι να αποτελέσει μέρος της μεγαλύτερης γιορτής του αθλητισμού!

Οι θυσίες

Άλλο ο αθλητισμός, άλλο ο πρωταθλητισμός. Για να φτάσει σ’ αυτό το σημείο ο Νίκος έχει στερηθεί πολλά πράγματα, κυρίως όταν ήταν σε μικρή ηλικία! Παρέες, εξόδους, κοπέλες, όλα αυτά θυσίασε στο… βωμό του πρωταθλητισμού. Η ξιφασκία έχει πολλά ταξίδια και δεν γινόταν να μην βρίσκεται συνέχεια σε ένα αεροπλάνο! Όμως, οι πραγματικοί φίλοι καταλαβαίνουν…

Η χαρά… του!

Τους τελευταίους έξι μήνες ο Νίκος στο πρόσωπο της Χαράς, βρήκε τη… χαρά του! Μία κοπέλα που τον εμπιστεύεται, τον στηρίζει και τον καταλαβαίνει, μα πάνω από όλα τον εμψυχώνει! Μπορεί ακόμα να μην τον έχει δει να αγωνίζεται, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα κι όπως λέει κι ο ίδιος θα του δώσει έξτρα κίνητρο.

Το τυχερό… μπλουζάκι!ξιφασκία

Τα γούρια ήταν πολλά, αλλά με τον καιρό έχουν χαθεί. Στην αρχή φορούσε την ίδια μπλούζα. Μία με ένα παιδάκι που έπαιζε ξιφασκία και σιγά σιγά ανέβαινε κι έβγαινε πρώτο. Όταν την είδε τον συγκίνησε αυτή η μπλούζα και την αγόρασε. Μάλιστα στους πρώτους του αγώνες που την φόρεσε κατάφερε να ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Από τότε έγινε το… μεγαλύτερό του γούρι. Μέχρι που σε κάποιους αγώνες δεν πέρασε καν τους ομίλους! Ηταν… φυσικό ότι έφταιγε η μπλούζα κι έκτοτε δεν την φόρεσε ξανά ποτέ!

Χόμπι

Του αρέσει κυρίως να χαλαρώνει… Είτε με μουσική, είτε με βόλτες με ωραία θέα… Αποφεύγει τα κλαμπ, όχι ότι δεν του αρέσουν, αλλά προτιμά τα πιο ήρεμα πράγματα! Αλλωστε μετά από μία έντονη προπόνηση είναι φυσιολογικό!

Δεν ξεχνά!

Ο Νίκος θα ήθελε να ευχαριστήσει κυρίως τους γονείς του. Ειδικά τη μητέρα του που τον… ανέχεται. Όταν ο Νίκος είχε πρωτοξεκινήσει την ξιφασκία είχε… ομηρικούς καυγάδες με την μητέρα του. Ακόμη και τώρα θαυμάζει την υπομονή της και το γεγονός ότι δεν τον είχε διώξει!!! Στην πίστα πάνω, υπήρχε… μάχη! Αλλα του έλεγε να κάνει κι ο Νίκος έκανε τα δικά του!!!

 


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small