0 LIVE

Μπάντμιντον- Χατζήνα: «Οποιος γνωρίσει το άθλημα… κολλάει!»

Χατζήνα - Γουρδούλης

«Μολις γνωρίσεις το μπάντμιντον, κολλάς μαζί του» τάδε έφη Βικτώρια Χατζήνα. Η πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας φιλάθλων σωματείων αντιπτέρισης (ή όπως είναι γνωστό του μπάντιμντον) μίλησε στο sportsland.gr για την αγάπη της στο άθλημα, για τις κοπιώδεις προσπάθειες που καταβάλλει για την εξάπλωση του αθλήματος στην χώρα μας σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας, εξέφρασε τις ανησυχίες της για την αντιμετώπιση από την Πολιτεία, αλλά και το όραμα της για συμμετοχή Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Ας ξεκινήσουμε με την παρουσία των Ελλήνων αθλητών μας, στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού…

«Ξεκινήσαμε με δύο wild cards, ο κύριος Καπράλος θέλησε να είναι το μπάντμιντον μέσα βλέποντας την όλη μας αγωνιστική δραστηριότητα, θέλησε να μας ενισχύσει οικονομικά. Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης και η Ιωάννα Καρκαντζιά τα παιδιά αυτά έχουν καλή κατάταξη στην ευρωπαϊκή γύρω στο 30, δηλαδή ήμασταν και δεν ήμασταν μέσα, άρα χάρη στην προσπάθεια του κυρίου Καπράλου πήγαμε στο Μπακού. Κάναμε αξιοπρεπή εμφάνιση, παλέψαμε απέναντι σε μεγαθήρια, είχαμε και ένα μεικτό με τα αδέλφια Τέντα, τα οποία παιδιά προερχόντουσαν από τραυματισμό και δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν ουσιαστικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ηρεμη ομάδα με συνεργασία, ο προπονητής ήταν δίπλα στα παιδιά. Πήγαμε αξιοπρεπώς καλά και ευελπιστούμε να πάμε καλύτερα».

Εχουμε κάποια σημαντική διοργάνωση στο εξωτερικό που επίκειται για τους Έλληνες αθλητές;

«Εχουμε το Μεσογειακό κύπελλο, τυγχάνει να είμαι και αντιπρόεδρος της μεσογειακής ομοσπονδίας, και φέτος θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Εχουμε δύο διπλά κοριτσιών και ανδρών u17, μετά θα επακολουθήσει και μεσογειακό καμπ. Εκεί πιστεύω θα πάμε πολύ καλά γιατί σε αυτή την κατηγορία είμαστε δυνατοί με αγωνιστική δραστηριότητα, πολλά παιχνίδια και περιμένουμε αρκετά. Θα μας εκπροσωπήσουν οι Τζήκα και Αλέλη από το Σιδηρόκαστρο το σωματείο Ρούπελ, καταπληκτικές αθλήτριες και ο Μποτέλης με τον Ρούγκλιο από την Θεσσαλονίκη στα αγόρια. Εκεί περιμένουμε πολλά παρότι και οι μεσογειακές χώρες που θα αντιμετωπίσουμε είναι πολύ δυνατές.

Το μπάντμιντον σε ορισμένες χώρες στο εξωτερικό είναι λαοφιλές, στην Ελλάδα ποια η απήχηση που έχει;

Δεν είναι στην κουλτούρα του Έλληνα και δεν είναι γνωστό ακόμα, τώρα έχει αρχίσει με τα σχολικά προγράμματα. Κάνουμε το μπαντμιντόραμα, δηλαδή επίδειξη του αθλήματος σε όλα τα σχολεία. Ξεκινώντας από εκεί καταφέραμε να πάμε στο επόμενο σκαλοπάτι, το σχολικό πρωτάθλημα και έχει αρχίσει να αποδίδει, όμως δεν έχουμε την δυνατότητα της διαφήμισης του αθλήματος λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Και έτσι να βοηθήσουμε τους παίκτες να έχουμε μία αξιόλογη πορεία στο εξωτερικό και να μπορούμε να φέρουμε κόσμο στα γήπεδα. Τα παιδιά αγωνίζονται σχεδόν μόνα τους γιατί η ομοσπονδία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσει κι αυτό είναι το βάρος στην καρδιά μας.  Όταν η ομοσπονδία δεν έχει πόρους, δεν μπορεί να προωθήσει τους δυνατούς μας παίκτες. Αλλοι έχουν μπει σε προτεραιότητα από εμάς. Λυπάμαι αλλά αισιοδοξώ…

Περίπου πόσα σωματεία υπάρχουν στην Ελλάδα;

«Σαρανταπέντε σωματεία υγιή, όλοι έχουν δελτία. Εχουμε και τους βετεράνους εκτός από τους αθλητές του αγωνιστικού».

Οι σχέσεις της ομοσπονδίας με τις ομοσπονδίες ξένων χωρών σε τι επίπεδο βρίσκονται;

«Έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία ειδικά με τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, μας στηρίζουν πάρα πολύ οι βαλκανικές και η Τουρκία, μέχρι φτερά και ρακέτες μας δίνουν, φιλοξενούν αθλητές δωρεάν λόγω της οικονομικής κατάστασης. Εχουμε πολύ καλή συνεργασία, όλες οι χώρες μας στηρίζουν, φανταστείτε μέχρι και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας του Ιράκ μου έστειλε 50 σωλήνες με φτερά. Η Γαλλία μου έχει στείλει προπονητή. Έχουμε αναπτύξει πολύ καλές δημόσιες σχέσεις,. Το χρειαζόμαστε άλλωστε!»

Τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζεται στην ομοσπονδία για την προώθηση του αθλήματος;

«Ο κάθε γενικός γραμματέας δεν βλέπει ουσιαστικά την αγωνιστική δραστηριότητα της κάθε ομοσπονδίας, δεν βλέπει τις ανάγκες  του αθλήματος, παρά μόνο το υπαλληλικό προσωπικό. Θέλω να ρωτήσω όταν μου στέλνει 26.000 ευρώ και εγώ έχω 7 υπαλλήλους πως αυτό το άθλημα θα μπορέσει να αναπτυχθεί; Εγώ εξελέγην για το άθλημα, οι υπάλληλοι ανήκουν στο κράτος, μας βάζουν στο τρυπάκι να γίνουμε προϊστάμενοι των υπαλλήλων. Και θέλουν και αποτελέσματα. Το οξύμωρο είναι ότι ακόμα και χωρίς προσωπικό το καλεντάρι μας είναι φουλ και αυτό με την βοήθεια των κατά τόπους ομοσπονδιακών προπονητών, με το ΔΣ της ομοσπονδίας και με εθελοντές. Δεν προλαβαίνουμε να ξεκουραστούμε από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις».

Πως είναι να βρίσκεστε στην ηγεσία ενός αθλήματος που δεν ανήκει στα λεγόμενα μεγάλα και τα φώτα δεν πέφτουν εύκολα πάνω του;

«Είναι πολύ ωραία να προσπαθείς για το καλύτερο και να κατορθώσεις να ανεβάσεις το άθλημα, γιατί αυτό είναι το στοίχημα για εμένα. Θεωρώ ότι σιγά σιγά φτάνουμε στον στόχο μας. Στην ζωή μου έχω μάθει πάντα να αγωνίζομαι και δεν θέλω εύκολα πράγματα».

Το όνειρο σας για το μπάντμιντον στην Ελλάδα;

«Να ακουστεί το ελληνικό μπάντμιντον παγκόσμια. Θέλω μια επιτυχία πανευρωπαϊκή και γιατί όχι να πάμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, μπορούμε το πιστεύω. Υπάρχουν παιδιά που μπορούν να το παλέψουν…»

Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που τρέχει για την ανάπτυξη του αθλήματος;

«Ασφαλώς ξεκινάμε φέτος με συνεργασία με τον κύριο Φουντουλάκη το παραμπάντμιντον, για άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα ξεκινήσουμε εσωτερικά πρωταθλήματα με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο του 2020. Μας ενδιαφέρει  αυτό πάρα πολύ και οι προπονητές το έχουν αγκαλιάσει και νομίζω θα πετύχουμε».

Για τις εγκαταστάσεις στις οποίες οι αθλητές του μπάντμιντον αθλούνται τι έχετε να πείτε;

«Υπάρχει μεγάλη δυσκολία και ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Εκτός από το Σιδηρόκαστρο που είναι η μητρόπολη του μπάντμιντον, γιατί υπάρχουν χώροι. Αντίθετα Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πύργο  ερχόμαστε αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα. Τα άλλα αθλήματα μας επισκιάζουν και δεν μας δίνουν ώρες στα γήπεδα, πρέπει οι πρόεδροι των αθλητικών εγκαταστάσεων να καταλάβουν ότι ο αθλητισμός είναι για όλους και για όλα τα αθλήματα. Δεν γίνεται να κλείνουν τους κλειστούς χώρους μόνο για ένα άθλημα, είναι καταδίκη για εμάς. Εμείς έχουμε και την δυσκολία ότι θέλουμε 9 μέτρα ύψος, θέλουμε διαγραμμίσεις, εμείς τις βάζουμε για παράδειγμα και έρχονται από το μπάσκετ και μας τις βγάζουν».

Πριν λίγους μήνες στην Πάτρα το κλειστό γήπεδο στο οποίο αθλούνταν οι ομάδες του μπάντμιντον έκλεισε λόγω ακαταλληλότητας και οι αθλητές βρέθηκαν ξεκρέμαστοι απο τότε. Το σχόλιο σας;

«Λυπάμαι γιατί ο σύλλογος αυτός στην Πάτρα είναι πολύ μεγάλος, αλλά παρόλαυτα δεν μπορεί να βρει ανταπόκριση στα κλειστά γήπεδα. Με τόσους πρωταθλητές που βγάζει και με έναν προπονητή, τον Γιώργο τον Μπονέλη, που πασχίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ, αυτό δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί. Είναι κρίμα να κάνουμε τον επαίτη στον κάθε πρόεδρο γηπέδου κάθε φορά για να κάνουμε προπόνηση. Η Πάτρα έχει από τους καλύτερους αθλητές και αυτό πρέπει να προσεχθεί».

Τι προσφέρει το μπάντμιντον σε ένα νέο παιδί που θέλει να ξεκινήσει κάποιο άθλημα;

«Το μπάντμιντον είναι πολύ προσιτό. Ακονίζει την αντίληψη, και ο αθλητής πρέπει να έχει την συνειδητότητα του κάθε δευτερολέπτου. Δίνει πολύ καλή φυσική κατάσταση και πιστεύω ότι όποιος γνωρίσει το άθλημα μετά δεν φεύγει. Είναι μέχρι να πιάσει την ρακέτα, μετά δεν το χάνουμε το παιδί. Είναι πολλά παιδιά που άφησαν το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ για το μπάντμιντον. Συν ότι προσφέρει και τα μόρια για τις σχολές, έχει όλα τα προνόμια των Ολυμπιακών αθλημάτων».

Τέλος τα αμέσως επόμενα σχέδια της αγωνιστικά σχέδια της ομοσπονδίας ποια είναι;

«Σκοπεύουμε να κάνουμε ένα κάμπ 23 -30 Αυγούστου με συμμετοχή Τούρκου προπονητή προσφορά από την τουρκική ομοσπονδία και με την βοήθεια του Δημοσθένη Ταμπάκου που μας στηρίζει πολύ και θα βοηθήσει στην φυσική κατάσταση. Σκοπεύω να φέρω και έναν ψυχολόγο από την Αμερική για να βοηθήσει γιατί στους αγώνες. Η ψυχολογία παίζει τον πρώτο ρόλο. Επίσης έχουμε και το speedminton θα γίνει στην Χαλκίδα 18-19 Ιουλίου».

 


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small