0 LIVE

Η «ολυμπιακή κληρονομιά» της ΕΘΝΟΑ

ΕΘΝΟΑ

Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.) πιστή στο όραμά της για ανάπτυξη της Ολυμπιακής Παιδείας σε όλη την χώρα, υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία, για την σχολική χρονιά 2015-2016, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ολυμπιακή Κληρονομιά» το οποίο περιλαμβάνει το πετυχημένο «Εργαστήρι Ολυμπισμού».

 

Η προσπάθεια της ΕΘΝ.Ο.Α. φέτος, να ιδρύσει εκπαιδευτικά κέντρα Ολυμπιακής Παιδείας σε όλη τη χώρα, σήμανε τη συνέχεια του εκπαιδευτικού σχεδιασμού της, με προγράμματα προσβάσιμα από κάθε μαθητή πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από κάθε εκπαιδευτικό και ανοιχτά στην κοινωνία.

 

Η Ακαδημία έως σήμερα έχει υποδεχτεί και εκπαιδεύσει δεκάδες μαθητές της Αττικής στο Αμφιθέατρο της ΕΟΕ, καθώς και μαθητές της Πελοποννήσου στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία, καθιερώνοντας τα σημεία αυτά ως Εκπαιδευτικά Κέντρα Ολυμπιακής Παιδείας για παιδιά 9 έως 15 ετών, συνεχίζοντας σύντομα την ανάπτυξη αυτού του οράματος στη βόρεια Ελλάδα.

 

Στόχος της ΕΘΝ.Ο.Α. είναι να καθιερώσει σημεία εκπαίδευσης της Ολυμπιακής Παιδείας σε κάθε πόλη της χώρας, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία  – της χώρας που γέννησε την Ολυμπιακή Ιδέα – και να φέρει όλα τα παιδιά και τους νέους κοντά στον Αθλητισμό και τις αρετές του.

 

Η ΕΘΝ.Ο.Α., στο πλαίσιο του υποχρεωτικού μαθήματος «Βιωματική Μάθηση – Project» της Γ´ Γυμνασίου, συνεργάζεται με τα Γυμνάσια της χώρας πραγματοποιώντας το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Κληρονομιά». Η συνεργασία, με όσα σχολεία αιτούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016 σε μεγάλη εκπαιδευτική δράση που ήδη ετοιμάζει η Ακαδημία.

 

Οι μαθητές της Γ´ Τάξης του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών έλαβαν μέρος πριν λίγες ημέρες στο ανωτέρω Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Αρχαία Ολυμπία, με σκοπό να συνεχιστεί στη σχολική τους μονάδα μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.

 

Στην Ολυμπία, οι μαθητές του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών – μαθητές από διάφορες χώρες προσέλευσης με διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω και ήθη – συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, εισήχθησαν στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων Pierre de Coubertin.

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α. κ. Ισίδωρος Κούβελος, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τα προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας που πραγματοποιεί η Ακαδημία και πώς αυτά ωφελούν μαθητές, νέους, εθελοντές και εν γένει την κοινωνία. Κατόπιν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο, όπως είθισται πριν την έναρξη της εκπαίδευσης, για την σαφέστερη εικόνα του μορφωτικού επιπέδου τους, αλλά και προς χρήση τους στην στατιστική μελέτη που πραγματοποιεί η ΕΘΝ.Ο.Α.

 

Οι μαθητές παρέμειναν στην Αρχαία Ολυμπία για τρεις ημέρες και σε ομάδες εργασίας συμμετείχαν εκ περιτροπής σε τρεις Διαθεματικές Εκπαιδευτικές Ενότητες, βάση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού της Ιλεάνας Κλοκώνη.

 

Ο σχεδιασμός, επίσης, περιλάμβανε επικοινωνία μέσω Skype με τη  Δρα Δικαία Χατζηευσταθίου, Καθηγήτρια Ολυμπιακών Σπουδών στο Canterbury Christ Church University, Kent, UK. Η κα Χατζηευσταθίου μίλησε από το Λονδίνο στους μαθητές για την εμπειρία της στην μελέτη του Ολυμπισμού και τις Αξίες που πιστεύει ότι ωφελεί να ακολουθούν. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο του Αθήνα 2004 στην αίθουσα Όττο Σίμιτσεκ και βιωματική προσέγγιση-θεωρητική και πρακτική – στο Ολυμπιακό Άθλημα της χειροσφαίρισης, από τους μόνιμους πλέον συνεργάτες  με την ΕΘΝ.Ο.Α. από την ομοσπονδία: κα Κυριακή Μπακουλοπούλου, κ.Παναγιώτη Ιατρούδη, κ. Δημήτρη Σκάρλο, κ. Κώστα Κότσιρα, κ. Γιάννη Βαρελτζή, κ. Νίκο Αγγελόπουλο. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα με την καινούργια εκπαιδευτική ενότητα του προγράμματος που σχεδίασε η κα Κλοκώνη με την ονομασία «Νέοι Αθλητικογράφοι» την οποία είχαν αναλάβει οι Ολυμπιονίκες Εύα Χριστοδούλου και Νίκος Δεληγιάννης.

 

Οι μαθητές, λίγο πριν την αναχώρησή τους από την Αρχαία Ολυμπία, παρουσίασαν τις εργασίες τους βιώνοντας παράλληλα για πρώτη φορά την εμπειρία παρουσίασης σε ένα συνεδριακό περιβάλλον. Υπέροχα σχόλια, απίθανες νεανικές ιδέες, η κατανόηση της Αρχαίας Ολυμπιακής μας Ιστορίας, η έκπληξη που εξέφρασαν οι συνοδοί εκπαιδευτικοί για την ολόθερμη συμμετοχή των μαθητών… ήταν η μεγάλη επιβράβευση για την ΕΘΝ.Ο.Α.!

 

Οι μαθητές παρέλαβαν το επίσημο Δίπλωμα Συμμετοχής τους στο πρόγραμμα από τις Ολυμπιονίκες Εύα Χριστοδούλου και Σοφία Παπαδοπούλου και η τελετή λήξης που ακολούθησε αποχαιρέτησε τους μαθητές για λίγο όμως, καθώς η συνεργασία συνεχίζεται από σήμερα το πρωί για όλη την σχολική χρονιά.

 

Η ΕΘΝ.Ο.Α ευχαριστεί θερμά για την υποστήριξη στη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Αρχαία Ολυμπία, τους Εθελοντές Σαμαρείτες κ. Πέτρο Μορφέση-Ιατρό, κα Ελένη Χαλιώτη, κα Μαρία Γιαρκιά, κα Μαρία Βίτσου και τους αξιότιμους εκπαιδευτικούς του σχολείου κ. Χρήστο Καρανίκο, κ. Αλέξανδρο Γαλανόπουλο, κ. Βασίλειο Βιδιακίτη και κα Ελένη Ταλιαδούρου.

 

Άλλη μια σημαντική, επιστημονικά και εκπαιδευτικά άρτια εκπαίδευση Ολυμπιακής Παιδείας ολοκληρώθηκε στην πόλη που διεξάγονταν οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες!

 

Η ΕΘΝ.Ο.Α παίρνει στις αποσκευές της τον δυνατό παλμό των μαθητών, τον ενθουσιασμό και την δίψα τους για γνώση και με το σύνθημα «Η Παιδεία είναι το Χρυσό Μετάλλιο για όλα τα παιδιά και τους νέους» συνεχίζει αδιάκοπα το πανελλήνιο έργο της!


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small