0 LIVE

Επίτιμος δημότης Νανζίνγκ ο Καϋμενάκης!

Καϋμενάκης

Μεγάλη τιμή για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποτελεί η ανακήρυξη του Υπεύθυνου Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας Φώτη Καϋμενάκη, σε επίτιμο δημότη της Νανζίνγκ, της πόλης που το 2014 φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.

Για το λόγο αυτό ταξίδεψε από την κινεζική πόλη στην Αθήνα, εφταμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Jun Jianyou και σε ειδική τελετή που έγινε στην έδρα της ΕΟΕ, βράβευσαν τον κ. Καϋμενάκη για τη σημαντική του προσφορά στις τελετές της Ολυμπιακής Φλόγας και την Λαμπαδηδρομία που ακολούθησε.

Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, η Πρωθιέρεια των Τελετών της Φλόγας Κατερίνα Λέχου, η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου και ο συνθέτης Γιάννης Ψειμάδας.

Για την τιμή που του έγινε ο Φώτης Καϋμένακης αφού ευχαρίστησε έναν προς έναν όλους τους συντελεστές των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας, είπε:

«Η Τελετή Αφής και Παράδοσης της Φλόγας που έγινε στην Αθήνα και η επίσκεψή μου στη Nanjing, μου έδωσε τη χαρά να συνεργαστώ, να γνωρίσω και να αποκτήσω φίλους άξιους ανθρώπους με κουλτούρα και έμφυτο πολιτισμό που προέρχεται από τα βάθη της αρχαιότητας.

Για αυτό λοιπόν είναι ύψιστη η τιμή να είμαι Επίτιμος Δημότης αυτής της πόλης. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η Ολυμπιακή Φλόγα ενώνει λαούς και μακάρι να φωτίζει την απόφασή μας να καταστεί η ειρήνη, ο ανθρωπισμός, η δημοκρατία και η ευγενής άμιλλα, η καρδιά του κόσμου ολόκληρου, ενός κόσμου που μέσα στις διενέξεις, τους πολέμους, την κοινωνική αγριότητα ένεκα της κρίσης, τον ρατσισμό και τους φανατισμούς, μπορεί να βρίσκει πάντα τη δίοδο επιστροφής στις αξίες που ενώνουν λαούς και ανθρώπους με διαφορετικά ήθη και έθιμα, με διαφορετικούς πολιτισμούς, με διαφορετικές θρησκευτικές αναφορές.

Έτσι λοιπόν η Ολυμπιακή Φλόγα ζέστανε και δυνάμωσε τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ της Nanjing και της Ελλάδας και ένωσε τους δύο από τους παλιότερους και σημαντικότερους ιστορικούς πολιτισμούς του πλανήτη, πολιτισμούς που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη αλλά και εφαλτήριο για την πρόοδο σε όλο τον κόσμο.»

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός έδωσε τα συγχαρητήρια του στον Φώτη Καϋμενάκη: «Θα ήθελα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και της αθλητικής ηγεσίας, να ευχαριστήσουμε τον κ. Καϋμενάκη για την προσφορά του στο Ολυμπιακό κίνημα. Είναι ο θεματοφύλακας των Τελετών, σας ευχαριστούμε και παρακαλούμε να συνεχίσετε το ανιδιοτελές έργο σας και καλώ όλους να στηρίζουμε πάντα την Ολυμπιακή μας κληρονομιά και να την προβάλλουμε σε όλο τον κόσμο.»

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος επισήμανε: «Η σημερινή τελετή γίνεται για να τιμηθεί ένας άνθρωπος που δίνει όλο του το είναι κάθε φορά στις Τελετές της Φλόγας. Ασχολείται με όλα και δίνει τον καλύτερο του εαυτό και αυτό αναγνωρίστηκε από τη Νανζίνγκ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν στη Νανζίνγκ άφησαν ένα μεγάλο σημάδι στο διεθνές Ολυμπιακό κίνημα. Ήταν εξαιρετικοί με όλη τη σημασία της λέξης. Ήταν τόσο καλοί που όλος ο κόσμος είπε ότι ήταν εφάμιλλοι των κανονικών Ολυμπιακών Αγώνων.»

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος στον χαιρετισμό του, είπε:

«Η Τελετή της Φλόγας είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γίνεται στη χώρα μας και με τη Φλόγα μεταφέρονται όλες οι αξίες του Ολυμπιακού Κινήματος. Μέσω της Λαμπαδηδρομίας η Φλόγα πηγαίνει στην πόλη που διοργανώνει τους Αγώνες και παραδίδεται στους νέους, σε αυτούς δηλαδή που αποτελούν το μέλλον της ανθρωπότητας. Θέλω να συγχαρώ την Επιτροπή Λαμπαδηδρομίας και τον Πρόεδρό της Γιάννη Καρρά, αλλά και τον φίλο μας Φώτη Καϋμενάκη για το σημαντικό έργο που κάνουν και αναδεικνύει τη μοναδικότητα της χώρα μας.»

Εκ μέρους της κινεζικής αντιπροσωπείας ο Αντιδήμαρχος Νανζίνγκ επισήμανε: «Η Ελλάδα και η Nanjing μοιράζονται πολλά κοινά, και οι δύο έχουμε σπουδαία ιστορία και πλούσιο πολιτισμό. Όπως αντηχούν τα κύματα του Αιγαίου Πελάγους στις όχθες του ποταμού Qinghuai έτσι και τα φώτα του Ναού του Κομφούκιου πέφτουν στο νησί της Σαντορίνης. Πιστεύουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα δέσουν τις δύο χώρες ακόμα πιο στενά και ότι η φιλία μας θα αναπτυχθεί ακόμα βαθύτερα μέρα με τη μέρα.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον κ. Καϋμενάκη για τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη της Nanjing και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τη διαρκή βοήθεια και υποστήριξη.»

Από την Επιτροπή Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ, ο Πρόεδρος της Γιάννης Καρράς είπε:

« Η επιτροπή λαμπαδηδρομίας όπως και όλη η Ε.Ο.Ε. λειτουργούν διοικητικά με απόλυτη εθελοντική προσφορά και ανιδιοτέλεια. Το βασικότερο έργο της επιτροπής είναι οι τελετές αφής και παράδοσης της φλόγας. Τα τελευταία χρόνια την ευθύνη των τελετών αυτών έχει αναλάβει ένας ιδιαίτερα χαρισματικός άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για την σωστή οργάνωση των τελετών, πάθος για την τελειότητα και με απόλυτα επαγγελματικό τρόπο δουλειάς ο κ. Φώτης Καϋμενάκης. Αν και προσφέρει αφιλοκερδώς, αφιέρωσε πάρα πολλές ώρες για να μπορέσει να έχει ένα τέλειο αποτέλεσμα στην ιδιαίτερη τελετή αυτή. Στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που διοργανώτρια πόλη ήταν η Nanjing της Κίνας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε με ανθρώπους που είχαν μια εξαιρετική κουλτούρα και ήταν απόγονοι αυτών που δημιούργησαν έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της γης.»


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small