0 LIVE

Αφιέρωμα – Το Sportsland στο «σπίτι» της Αρσης Βαρών!

Ακριτίδης

Καλοκαίρι στην Ελλάδα! Επίγειος παράδεισος… Ηλιος, θάλασσες και απίστευτα ωραία μέρη σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι σε ένα νησί, ακόμα κι όταν βρίσκεσαι στην Αθήνα. Οχι για όλους. Υπάρχουν και αυτοί που αφήνουν πίσω τους τα υπέροχα αυτά μέρη, που οι τουρίστες, πληρώνουν ένα σωρό χρήματα, προκειμένου να δουλέψουν και να πετύχουν τους στόχους τους. Η Εθνική ομάδα της Αρσης Βαρών πραγματοποιεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα κρίνει (σ.σ. μαζί και με αυτό του 2015) και πόσους αθλητές θα στείλουμε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Το  Sportsland βρέθηκε στο σπίτι της Αρσης Βαρών, συνομίλησε με τους αθλητές και τους προπονητές τόσο για τους στόχους και τα όνειρα, αλλά και την καθημερινότητά τους στο καμίνι του Αγίου Κοσμά και μέσα από φωτογραφίες σας παρουσιάζουμε την Εθνική ομάδα της Αρσης Βαρών! Στην Εθνική συναντήσαμε τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς Βαλέριο Λεωνίδη και Λεωνίδα Σαμπάνη και τους διεθνείς: Χρήστο Σαλτσίδη, Θοδωρή Ιακωβίδη, Αντώνη Μαρτασίδη, Αρθούρο Ακριτίδη, Μανώλη Μαριανάκη, Σπάρτακο Χοψονίδη και Αλέξανδρο Κουβακά. Επίσης στην ομοσπονδιακή αίθουσα γυμναζόντουσαν και οι διεθνείς Αλβανοί αθλητές Ρομέλα Μπεκιάι και Χουσείν Πουλάκου!

Η αλήθεια είναι ότι μετά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα της Φλώρινας αρχίσαμε να συμπαθούμε περισσότερο την Αρση Βαρών. Χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες επαφές με τους αθλητές έως τότε, υπήρχε μια… καχυποψία προς το πρόσωπό τους! Αλλωστε το σκάνδαλο ντόπινγκ του 2008 είχε δημιουργήσει άσχημη εικόνα για το άθλημα.

Στον Αγιο Κοσμά όπου προπονείται η Εθνική φτάσαμε γύρω στις 7 το απόγευμα. Η προπόνηση είχε ξεκινήσει δύο ώρες νωρίτερα. Οντας άνθρωποι του αθλητισμού είχαμε σχηματίσει την άποψη ότι η προπόνηση τους θα είναι άκρως βαρετή! «Είναι ένα ατομικό άθλημα που το μόνο που κάνουν είναι να σηκώνουν βάρη! Πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι;» σκεφτήκαμε και πριν πάει 9.30 όπου είχαμε γίνει μία παρέα με τα παιδιά και αναχωρήσουμε όλοι μαζί για φαγητό είχαμε αλλάξει άρδην άποψη για πολλά θέματα!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή! Η αίθουσα στον Αγιο Κοσμά είναι πραγματικά πολύ ωραία! Με την διακόσμηση που έχει γίνει από διάφορες αθλητικές στιγμές του παρελθόντος σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα. Το μεγαλύτερο αρνητικό είναι η ζέστη! Τα παιδιά προπονούνται καθημερινά με την ζέστη να χτυπάει κόκκινο. Για να καταλάβετε εμείς που απλά περπατούσαμε και βγάζαμε φωτογραφίες, είχαμε διψάσει στο δεκάλεπτο. Σίγουρα λυπηρό για αυτές τις άρτιες εγκαταστάσεις…

Πρώτος μύθος καταργείται

Οπως είπαμε και νωρίτερα, σκεφτόμασταν και όχι άδικα ότι η προπόνηση θα είναι βαρετή, ειδικά σε ένα ατομικό άθλημα που σηκώνεις βάρη… Δεν θα υπάρχει το ομαδικό πνεύμα… Πόσο έξω πέσαμε δεν περιγράφεται! Ο κάθε αθλητής είχε το δικό του σημείο που σήκωνε τα βάρη. Οταν επιχειρούσε κάποια προσπάθεια, όλοι οι άλλοι σταμάταγαν και τον εμψύχωναν δυνατά!!! Σε έκαναν να πιστεύεις ότι είσαι σε επίσημους αγώνες. Την πρώτη φορά που ακούσαμε τις φωνές γυρίσαμε με περιέργεια να δούμε τι συμβαίνει και είδαμε ότι ένας αθλητής επιχειρούσε κάποια προσπάθεια!! Τα παιδιά αυτά ήταν μία οικογένεια και ο ένας στήριζε τον άλλον, ακόμη και στην προπόνηση!!! Ολοι μια παρέα κι ένα ατομικό άθλημα γινόταν ομαδικό και έβλεπες ότι η αλυσίδα της καθημερινής προπόνησης δεν έχει να κάνει μόνο με τα κιλά που θα σηκώσεις, αλλά με το πως βιώνουν όλοι οι αθλητές την κάθε προσπάθεια!!! Ωραίο συναίσθημα και πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι είσαι… ομάδα!!!

Αφήνουν πίσω το παρελθόν, αλλά ανησυχούν για το μέλλον!

Από το 2008 και μετά η Αρση Βαρών έχει περάσει δύσκολα. Η καχυποψία προς το άθλημα είναι μεγάλη και αυτό το βιώνουν πρώτα οι αθλητές! Μετά την δικαίωση στα δικαστήρια τον Μάιο που μας πέρασε, αλλά και την αποπληρωμή του προστίμου, όλοι στο άθλημα των δυνατών ευελπιστούν για μία καλύτερη μέρα. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι αθλητές θα κάνουν μία… σοβαρή προετοιμασία τριών μηνών για το παγκόσμιο πρωτάθλημα! Μέχρι τώρα τα οικονομικά επέτρεπαν να γίνεται προετοιμασία 20 ημερών! Οι κακές μέρες ανήκουν στο παρελθόν, αλλά σε συζητήσεις με όλα τα παιδιά τους καταλήγουν στην μεγάλη ανησυχία που έχουν! Οπως κάθε επαγγελματίας… ερασιτέχνης αθλητής, έτσι και αυτοί έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο άθλημα που υπηρετούν. Ομως μετά το τέλος της καριέρας τους τι θα κάνουν; Πως θα συνεχίσουν να ζουν και πως θα συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Ολα τα προνόμια έχουν κοπεί και, όπως λένε όλοι μαζί… αυτό δεν αφήνει τους αθλητές να συγκεντρωθούν 100% σε αυτό που κάνουν!

Ωρες πινγκ πονγκ!!

Είπαμε νωρίτερα ότι τα παιδιά είναι μία… παρέα! Και αυτό φαίνεται και με το που τελειώνει η προπόνηση! Αντί να φύγουν κατευθείαν, να πάνε στις κοπέλες τους ή κάποια βόλτα, μένουν στην αίθουσα και διασκεδάζουν όλοι μαζί! Το… πινγκ πονγκ έχει την τιμητική τους και χτυπάνε τα μπαλάκια με την μικρή ρακέτα ώρες ατελείωτες! Καλύτερος όλων ο… Βαλέριος Λεωνίδης. Εχει καλύτερη τεχνική κατάρτιση και αν είχε έρθει στο τουρνουά του χαμόγελου του παιδιού θα είχε βάλει σε πολλούς αθλητές δύσκολα! Από εκεί και πέρα και ο Αντώνης Μαρτασίδης το… κατέχει, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η πρόοδος του Σπάρτακου Χοψονίδη! Παίζουν πινγκ πονγκ με τις ώρες και τα πειράγματα πάνε κι έρχονται! Οπως ακριβώς γίνεται σε μία… οικογένεια! Περνάνε αρκετό χρόνο μαζί και ξέρουν να… διασκεδάζουν!

Σουβλακομαχία!!!

Επειδή στα κιλά δεν τους έχουμε… αποφασίσαμε μετά την πολύωρη πινγκπονιστική μάχη να πάμε για σουβλάκια!!! Αλλά δυστυχώς ούτε εκεί τους είχαμε!!! Υστερα από 5 ώρες που περάσαμε μαζί τους, κατασταλάξαμε ότι τα παιδιά δεν είναι μία… κινητή μυϊκή μάζα, αλλά τείνουν περισσότερο στους… αγαθούς γίγαντες! Και πάνω από όλα τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο παγκόσμιο…

 

 


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small