0 LIVE

Αρση Βαρών- «Σαλτσίδης: Ονειρο η 8αδα στο Παγκόσμιο»

1

Καλοκαίρι, ήλιος, ζέστη, παραλίες κι αντί να διασκεδάζεις είσαι σε ένα γυμναστήριο και προπονείσαι καθημερινά. Παρόλα αυτά δηλώνεις «ότι δεν στερούμαι τίποτα, ίσα ίσα στις διακοπές μου λείπει η προπόνηση». Μόνο έτσι ένας αθλητής φτάνει ψηλά και γίνεται πρωταθλητής. Ο Χρήστος Σαλτσίδης, περί ου ο λόγος, μίλησε στο Sportsland για το πρόσφατο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 94 κιλά. Μίλησε για την συμβολή των Δήμα, Λεωνίδη και Σαμπάνη, ενώ δεν έκρυψε τα όνειρά του για το παγκόσμιο. «Θα ήθελα να μπω στην 8αδα» δηλώνει και δεν κρύβει την εμπιστοσύνη του σε όλη την εθνική ομάδα!

Χρηστο, στέφτηκες πρωταθλητής Ελλάδος στα 94 κιλά ύστερα από έναν συναρπαστικό αγώνα. Στο αρασέ έμεινες πίσω 6 κιλά. Αγχώθηκες ότι μπορεί να χάσεις το πρωτάθλημα;

«Ολοι οι αθλητές έχουν άγχος στο αρασε. Είναι το ξεκίνημα του αγώνα και αν δεν πάει καλά σου δημιουργείται ένα επιπρόσθετο άγχος. Αν είσαι καλός και ξέρεις τον εαυτό σου πας και κερδίσεις στο ζετέ. Αλλωστε τα πρωταθλήματα κρίνονται στο ζετέ. Πίστευα ότι θα κέρδιζα και είμαι πολύ χαρούμενος από το αποτέλεσμα».

Είσαι ικανοποιημένος από τη διοργάνωση που διεξήχθη στην Φλώρινα;

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος. Το σημαντικότερο είναι πως είχε πολλά νέα παιδιά. Μπαίνει νέο αίμα στην Αρση Βαρών και είναι σημαντικό γιατί είχαμε περάσει μία πολύ δύσκολη περίοδο. Που είχαν κόψει προνόμια και γενικότερα τις δυσκολίες που συναντήσαμε και είναι γνωστές».

Για πιο λόγο να ξεκινήσει ένα νέο παιδί Αρση Βαρων;

«Η αντιμετώπιση που είχε η Αρση Βαρών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι αρνητικές φήμες έχει αποδειχτεί ότι πλέον δεν ισχύουν. Για παράδειγμα, εγώ είμαι από 6 χρονών στην Αρση Βαρών και είμαι 1.83. Δεν ισχύει, λοιπόν, ότι μένεις κοντός. Παράλληλα γυμνάζεις όλο σου το σώμα. Με την γυμναστική που κάνεις δένει όλο σου το σώμα. Στην Αρση Βαρών έχεις και τα προνόμια αν διακριθείς να μπεις σε δουλειά και να εξασφαλίσεις το μέλλον σου. Παράλληλα η Αρση Βαρών έχει μπει σε πολλά αθλήματα. Βλέπουμε αθλητές του Τζούντο του στίβου ακόμα και του ποδοσφαίρου να κάνουν Αρση Βαρών. Αυτό δείχνει το πόσο βοηθάει το άθλημα μας στην καθημερινή εκγύμναση!»

 Ξεκίνησε η προετοιμασία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Που είναι πολύ σημαντικό γιατί θα εξαρτηθεί πόσα άτομα θα στείλουμε στους Ολυμπιακούς αγώνες. Τι μπορούμε να περιμένουμε;

«Από τα δύο παγκόσμια πρωταθλήματα (σ.σ. φέτος και του χρόνου) θα εξαρτηθεί πόσα άτομα θα πάνε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Στόχος μας είναι να μπούμε στις πρώτες 15αδες και να πάρουμε 3-4 εισιτήρια για την Ολυμπιάδα, ώστε να μην… τρέχουμε του χρόνου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κι έχουμε άγχος».

Η προετοιμασία φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίς. Πόσο θα βοηθήσει αυτό;

«Εχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία 4 μήνες νωρίτερα. Τις άλλες χρονιές μαζευόμασταν 2 μήνες πριν τους αγώνες. Ολοι στην εθνική ομάδα είναι καλοί αθλητές και από την προετοιμασία δείχνουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε»

Επομένως ο στόχος για το παγκόσμιο ποιος είναι;

«Βασικός στόχος να μπούμε 25αδα. Από εκεί και πέρα, όσο πιο κοντά φτάσουμε 8αδα τόσο το καλύτερο και φυσικά όσο πιο ψηλά φτάσουμε τόσο πιο πολλούς βαθμούς θα πάρουμε για την Ελλάδα.. Θα το κοιτάξουμε, όμως, βήμα-βήμα. Αρχικά να μπούμε στους 19 πρώτους

Το δικό σου όνειρο για το παγκόσμιο;

«Κρυφό όνειρο είναι να μπορέσω να μπω στην 8αδα. Πέρυσι παραλίγο να τα καταφέρω. Φέτος αν το πετύχω θα είμαι υπέρ ικανοποιημένος. Να ξέρετε ότι το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι πιο δύσκολο από την Ολυμπιάδα»

Το γεγονός ότι στο Δ.Σ. της ομοσπονδία βρίσκονται έξι αθλητές, πρόεδρος είναι ο Πύρρος Δήμας και προπονητές οι Λεωνίδης και Σαμπάνης σας βοηθάει;

«Αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ. Οι παράγοντες ήταν αθλητές κι έχουν περάσει πάρα πολλά. Είναι πιο κοντά σε μας. Μπορούν να καταλάβουν την ψυχολογία μας και φυσικά μπορούν να μας υποστηρίξουν πιο εύκολα και πιο ουσιαστικά, αφού γνωρίζουν τι περνάμε. Βέβαια η σχέση μας είναι τελείως διαφορετική από έναν πρόεδρο ή προπονητή με τον παίκτη. Τους βλέπουμε σαν οικογένεια. Η επικοινωνία μας είναι πιο φιλική κι αυτό βοηθάει».

Πόσο δύσκολο είναι για έναν αθλητή να κάνει σκληρή προετοιμασία, μέσα στο καλοκαίρι, την ώρα που οι φίλοι του είναι διακοπές;

«Μπορεί να μην γίνω πιστευτός, αλλά είναι η αλήθεια. Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Η Αρση Βαρών είναι η ζωή μου. Ετσι έχω συνηθίσει. Είχα πάει διακοπές στην Κρήτη και πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται: Πότε θα ξεκινήσουμε προπόνηση; Ετσι έχω μάθει να ζω και αυτό που κάνω το αγαπάω και δεν νιώθω ότι στερώ τίποτα από τον εαυτό μου»

Τέλος, ποιον θα ήθελες να ευχαριστήσεις;

«Τον πατέρα μου τον Φώτη. Από αυτόν ξεκίνησε όλη η ιστορία της Αρσης Βαρων στην οικογένεια. Επίσης τον θείο μου τον Παύλο Σαλτσίδη. Ηταν ο άνθρωπος που άνοιξε τον σύλλογο του ΠΑΟΚ. Μου έμαθε τεχνική με γύμνασε και με έφτασε σε σημείο να κληθώ στην Εθνική. Επίσης θέλω ευχαριστήσω τον Βαλέριο Λεωνίδη, τον Λεωνίδα Σαμπάνη και την Κυριακή Γαλάνη που χάρη σ’ αυτούς φτάσαμε σε σημείο να πρωταγωνιστούμε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό»


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small