0 LIVE

Αρση Βαρών: Ο Πύρρος Δήμας στο Sportsland!!!

SONY DSC

Πύρρος Δήμας. Ένα όνομα που δεν χρειάζεται συστάσεις. Ενας αθλητής που έδωσε άλλη διάσταση, με τα κατορθώματά του, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Πλέον πρόεδρος της ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και παρόλα αυτά τόσο απλός και αυθόρμητος που νιώθεις ότι έχεις πάει για καφέ με τον κολλητό σου! Το Sportsland είχε την τεράστια τιμή και χαρά να μιλήσει με τον Πύρρο Δήμα για πολλά και σημαντικά θέματα. Ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης μας μίλησε για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα που ξεκινάει την Πέμπτη, την οικονομική κρίση, το μέλλον της Αρσης Βαρών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νέα μανία που είναι το crossfit. Τέλος μας ανέλυσε τους στόχους και τα όνειρά του για την ομοσπονδία, αλλά και γιατί τα νέα παιδιά θα πρέπει να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Διαβάστε την απολαυστική συνέντευξη του Πύρρου Δήμα στο Sportsland!

 

Σε λίγες μέρες ξεκινάει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Αρσης Βαρών, όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Τι περιμένετε από αυτό το πρωτάθλημα;

«Είναι το μεγαλύτερο πρωτάθλημα της χρονιάς για την Αρση Βαρών. Σίγουρα οι περικοπές που έχει δεχτεί ο αθλητισμός μας έχει επηρεάσει κι εμάς. Είναι η δεύτερη χρονιά που κάνουμε ένα ενιαίο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Μέσα σε τέσσερις μέρες θα αγωνιστούν περίπου 350 αθλητές. Προσωπικά περιμένω και μεγάλες επιδόσεις από την πρώτη ομάδα. Αυτοί που είναι επίλεκτοι της ομοσπονδίας και συγκροτούν τις Εθνικές ομάδες και θα καλεστούν αμέσως μετά του Πανελλήνιο πρωτάθλημα για την προετοιμασία του παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα γίνει στο Καζακστάν».

Είναι εντυπωσιακό… νούμερο 350 αθλητές να δίνουν το «παρών» σε ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα

«Ναι είναι μεγάλο νούμερο και θέλαμε να συμμετάσχουν πολλοί αθλητές. Ελπίζω το ενιαίο πρωτάθλημα που κάνουμε φέτος να είναι η τελευταία χρονιά και από του χρόνου να κάνουμε ξεχωριστά πρωταθλήματα για την κάθε κατηγορία. Είναι μεγάλη ευθύνη να έχεις μικρά παιδιά και συγχρόνως άντρες και γυναίκες στους αγώνες. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνεται η κάθε κατηγορία ξεχωριστά και τα πρωταθλήματα να γίνονται λίγο πριν τους μεγάλους διεθνείς αγώνες για να υπάρχει και μία συνέχεια για του αθλητές. Ολες οι ηλικιακές κατηγορίες γίνονται μαζί, καθώς προσπαθούμε κι εμείς να εξοικονομήσουμε χρήματα, αλλά τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Γενικότερα είναι δύσκολοι καιροί».

Το γεγονός ότι το πρωτάθλημα διεξάγεται στην Φλώρινα βοηθά και στην ανάπτυξη του αθλήματος στην επαρχία;

« Φυσικά θέλουμε να αναπτυχθεί το άθλημα και στις ενεργειακά περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί και ο κόσμος πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση, ότι στην Αρση Βαρών δεν πληρώνει κανένας αθλητής ή κανένα σωματείο για την μετάβαση στο μέρος που διεξάγεται το πρωτάθλημα, καθώς και για την διαμονή και την διατροφή. Τα πληρώνει όλα η ομοσπονδία, με την βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φέτος το πρωτάθλημα θα γίνει στην Φλώρινα και η τοπική αυτοδιοίκηση μας έχει βοηθήσει πολύ με τις διαμονές-διατροφές. Σίγουρα και η συνεισφορά της ΔΕΗ που είναι ο μεγάλος μας χορηγός τα τελευταία δύο χρόνια είναι κάτι παραπάνω από σημαντική».

Από αυτό το Πανελλήνιο πρωτάθλημα θα ανακοινωθούν και οι Εθνικές ομάδες. Τι στόχους έχουμε στους προσεχείς διεθνείς αγώνες, αλλά και ποιες είναι οι βλέψεις σας για την Εθνική ομάδα;

«Φέτος και του χρόνου έχουμε το Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αντίστοιχα. Είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό για εμάς, γιατί με βάση την κατάταξη μας, από αυτές τις διοργανώσεις θα εξαρτηθεί πόσους αθλητές θα στείλουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Ο δεύτερος στόχος είναι οι νέοι αθλητές που είναι από πίσω όπως ο Ριζούλης και ο Σπάρτακος από την Θεσσαλονίκη, οι οποίοι είναι δύο αθλητές που πέρυσι κατέκτησαν μετάλλια και φέτος πλασαρίστηκαν σε πολύ καλές θέσεις. Θέλουμε αυτούς τους αθλητές να τους πλαισιώσουν κι άλλα παιδιά που έχουν ταλέντο, διάθεση και όρεξη να δουλέψουν, ώστε να φτιάξουμε μία καινούργια Εθνική ομάδα Νέων, που μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο να πλαισιώσουν στην Εθνική ομάδα Ανδρών και να φτιάξουμε μία πολύ δυνατή ομάδα ».

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση;

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει το πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα. Η δύναμη για μας είναι οι αθλητές και οι προπονητές, που δουλεύουν σκληρά, είναι στα σωματεία τους κάθε μέρα και προσπαθούν για το καλύτερο του αθλήματος. Πρέπει, όμως, η πολιτεία να δει σοβαρά κάποια ζητήματα, όπως το θέμα της αξιολόγησης των ομοσπονδιών. Η Αρση Βαρών πέρυσι έφερε 15 μετάλλια σε διεθνείς αγώνες και είμαστε αν όχι η πρώτη η δεύτερη ομοσπονδία στην Ελλάδα που έφερε τόσες διακρίσεις. Θα πρέπει η πολιτεία να δει σοβαρά την επιχορήγηση της Ομοσπονδίας. Είμαστε η μοναδική ομοσπονδία που δέχτηκε δύο φορές χτύπημα στο θέμα της περικοπής. Την πρώτη φορά το 2008 με το θέμα του ντόπινγκ μας έκοψαν το 50% κι όταν δεχτήκανε κι άλλες ομοσπονδίες περικοπή, μας έκοψαν το άλλο 50%.

Παρατηρούμε ότι την Αρση Βαρών έχουν στελεχώσει πλέον από άλλα πόστα παλιοί αθλητές και πρωταθλητές. Αυτό φέρνει πιο κοντά την διοίκηση με τους αθλητές. Βοηθάει και να ξεπεραστεί και πιο εύκολα η οικονομική κρίση;

« Στην διοίκηση βρίσκονται έξι πρώην αθλητές. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Αρσης Βαρών συμμετέχουν τόσοι αθλητές. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της ομοσπονδίας, αλλά, όπως σας είπα και πριν πρέπει να μας βοηθήσει και η πολιτεία. Τα βγάλαμε πέρα με όλες τις αντιξοότητες. Είχαμε να πληρώσουμε κι ένα μεγάλο ποσό 425.000 δολάρια για το θέμα του ντόπινγκ, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά, τα νέα ταλέντα και η ομοσπονδία θα πρέπει να τα στηρίξει αυτά τα παιδιά, ώστε να πετύχουν κι αυτοί τους στόχους τους. »

Εχετε δείξει μεγάλη ευαισθησία στο θέμα του ντόπινγκ και η παγκόσμια ομοσπονδία σας έχει ανακηρύξει πρεσβευτή καταπολέμησης των απαγορευμένων ουσιών…

«Στην παγκόσμια Ομοσπονδία είδαν τη δουλειά που κάνω από το 2008 και μετά. Διαπίστωσαν τις προσπάθειες, αλλά και το έργο τόσο το δικό μου, όσο και της ομοσπονδίας. Δεν αποφάσισαν έτσι επειδή ο Πύρρος είναι χρυσός Ολυμπιονίκης, ή επειδή τους αρέσει. Κι αυτό τιμάει την ομοσπονδία μας κι εμένα προσωπικά, καθώς η προσπάθειά μας και το έργο μας αναγνωρίστηκε».

Εσείς και γενικότερα η dreamteam βάλατε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στα σπίτια του κόσμου. Πόσο εύκολο είναι από αθλητής να γίνεις πρόεδρος;

«Δεν είναι εύκολο, γιατί ούτε εμπειρία είχα, ούτε πρόεδρος ήμουν ποτέ. Κανείς δεν είναι τέλειος. Ακόμα και σήμερα κάνουμε λάθη, αλλά κάθε μέρα μαθαίνουμε. Προσπαθώ με τις γνώσεις και τις παραστάσεις που είχα σαν αθλητής να βοηθήσω τα νέα παιδιά και τους προπονητές! Με σκληρή δουλειά θα πετύχουμε τους στόχους μας»

Σε ένα νέο παιδί ή σε έναν γονιό τι θα του λέγατε για να φέρει το παιδί του στην Αρση Βαρών;

«Για να κάνει αθλητισμό. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος λόγος. Ο αθλητισμός πρέπει να γίνει τρόπος ζωής σε κάθε παιδί, σε κάθε άνθρωπο. Θα σας πω ένα προσωπικό παράδειγμα για να καταλάβει ο κόσμος πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός. Όταν το 2004 σταμάτησα τον αθλητισμό στην αρχή τσαντιζόμουν πιο εύκολα, κόρναρα όταν οδηγούσα και αναρωτιόμουν τι φταίει. Όταν ξεκίνησα ξανά τον αθλητισμό, ηρέμησα. Ο αθλητισμός σε βοηθάει να εκτονωθείς. Όταν αθλείσαι βλέπεις τα πράγματα πιο ξεκάθαρα».

Ετσι όπως είναι η ζωή ο αθλητισμός δίνει την ευκαιρία να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα;

«Ο Νέλσον Μαντέλα είχε πει: «Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει. Έχει τη δύναμη να ενώσει τον κόσμο με έναν τρόπο που ελάχιστα άλλα πράγματα μπορούν. Μιλάει στους νέους σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα σε μέρη που υπάρχει μόνο απόγνωση». Αυτή είναι η ουσία του αθλητισμού και φυσικά δεν θα μιλήσω πόσο κοινωνικοποιούνται τα παιδιά, αλλά και για το γεγονός ότι αποφεύγουν άλλα πράγματα, όπως τα ναρκωτικά».

Το όνειρο σας για το μέλλον της ομοσπονδίας ποιο είναι;

«Να έχουμε όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται. Να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα σωματεία, τους προπονητές και τους αθλητές. Eφόσον τα πετύχουμε όλα αυτά, έχω πει ότι το ταλέντο είναι ταλέντο. Εφόσον δουλέψει θα κάνει πολλά πράγματα, αν δεν δουλέψει θα μείνει απλά ένα ταλέντο. Εμείς θέλουμε να δώσουμε σε όλα τα ταλέντα το «τυράκι» ώστε να έχουν κίνητρα να κυνηγάνε τους στόχους τους και να τα στηρίξουμε.»

Η ιστορία έχει δείξει ότι από το Ναδίρ πηγαίνεις στο Ζενίθ. Η δική σας η γενιά εκτόξευσε την Αρση Βαρών και το 2008 με το θέμα του ντόπινγκ το άθλημα πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές. Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα δούμε ανάλογες επιτυχίες με αυτές που έφερε η dream team;

«Υπάρχει η δυνατότητα, αλλά όπως είπα και πριν η πολιτεία θα πρέπει να δει σοβαρά το κομμάτι του αθλητισμού. Είναι ο μόνος τομέας που δέχτηκε 80% μείωση. Αυτό είναι καταστροφικό για τον αθλητισμό. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι πρώτα στην βία, την παχυσαρκία και να ξεγράψουν τον αθλητισμό, ας τα κόψουμε όλα. Ολες οι χώρες του κόσμου μπορεί να έχουν αμέτρητα προβλήματα, αλλά τον αθλητισμό τον έχουν μπροστά και δεν τον παραμελούν. Χωρίς παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό δεν μπορείς να χτίσεις μία νέα γενιά και να φτιάξεις μία χώρα με αξίες».

Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω για το crossfit. Βλέπουμε ότι παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Το crossfit δεν είναι άθλημα γιατί δεν έχει κανόνες. Προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι πολύ καλό, γιατί γνωρίζουν το άθλημα μας. Βέβαια σε τελείως διαφορετικό κομμάτι, αλλά πιάνουν την μπάρα κάθε μέρα, σηκώνουν κιλά. Κάνουν επολέ, αρασέ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σπάνε πολλά ταμπού του παρελθόντος. Όπως για παράδειγμα ότι όποιος κάνει Αρση Βαρών δεν ψηλώνει. Από την άλλη, όμως, όλοι αυτοί οι άνθρωπο θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Όλα τα γυμναστήρια της χώρας έχουν γεμίσει με crossfit. Οι άνθρωποι που διδάσκουν Αρση Βαρών στα γυμναστήρια, δεν έχουν καν δίπλωμα προπονητή και ενδεχομένως να μην έχουν δει ποτέ στη ζωή τους Αρση Βαρών. Χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση μπορεί να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στους αθλητές. Τόσα στα γόνατα, όσο και στην μέση. Είναι λεπτό το ζήτημα και θα πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, γιατί αν στο μέλλον αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα δεν θα φταίει η Αρση Βαρών, αλλά ο εκάστοτε γυμναστής».


ping_om2
pali_om2
ksifaskia_om2
arsi_logo_trans (1)
par_om2
hbf.header-logo-regular
badminton_om2
(rugby)
SPORTSLAND_LOGO_small